Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u dvorcu "Eltz" u Vukovaru 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem počela je uz poruku kako je do 30. studenoga u sklopu tog projekta ugovoreno 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijarda kuna.

Pozdravljajući članove Savjeta, Plenković je podsjetio je kako je Vlada, uvažavajući status Vukovara kao simbola Domovinskog rata, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica. "Također, u intezivnim smo konataktima s Europskom komisijom o zakonu o razvoju Vukovara, koji treba dobiti pozitivne ocjene Komisije zbog sustava dopuštenih državnih potpora. Mislim da smo napravili dobar napredak za Junckerove komisije, a sada i u novoj Komisiji moramo postići stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar", rekao je Plenković. 
Prema njegovim riječima, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno je 11,3 milijarde kuna, što je 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijardi kuna, a istodobno je isplaćeno 4,5 milijarda kuna, osnosno 24 posto nepovratnog novca u odnosu prema ciljanom iznosu. Istaknuo je kako je u program ruralnog razvoja usmjereno pet milijarda kuna, znatna financijska sredstva uložena su u 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu te sedam projekata kulturne i prirodne baštine, a vrijednost razvojnih sporazuma u ovom je trenutku milijardu kuna. "U okviru integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, primjerice Osijek i Slavonski Brod, do sada je ugovoreno 187,3 milijuna kuna, isplaćeno je 10,5 milijuna kuna od alokacije od 421 milijun. Nastavljamo s pozivima te će do početka 2020. godine biti raspisano još sedam poziva ukupne vrijednosti 77 milijuna kuna", rekao je Andrej Plenković i ocijenio kako spomenuta postignuća govore da je bilo ispravno napraviti projekt Slavonija, Baranja i Srijem.
U pozdravnom govoru vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je izdvojio veliko značenje poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dijelom ostvarenih projekata. Istaknuo je potrebu da se osiguraju veće količine drvne mase za vukovarsko-srijemske prerađivače te je izrazio nezadovoljstvo stanjem u željezničkom prometu na koridoru X od Zagreba do Vinkovaca.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio je nastojanja Vlade da kroz projekt Slavonija, Baranaj i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Hrvatske te je poručio kako je učinjeno mnogo, ali potrebe su još toliko velike pa se ne smije odustati od daljnje provedbe tog projekta.
Uz predsjednika Vlade na sjednici Savjeta su i ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji će podnijeti izvješća iz svojih ovlasti.
Slavonija je postala veliko gradilište, gradi se 20 bolnica i oprema 109 domova zdravlja, a podupire se 531 poduzetnička inicijativa i 37 projekata kulturne i prirodne baštine, ustvrdio je u Vukovaru ministar regionalnog razvoja Marko Pavić"Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i Slavoniju na način da kroz konkurentnost i koheziju gradimo, da kroz program učinkoviti ljudski potencijali zapošljavamo, a kroz program ruralnog razvoja razvijamo poljoprivredu", rekao je Pavić i dodao da je samo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ugovoreno 1088 projekata vrijednih 5,8 milijarda kuna.
Članovima Savjeta iznio je prijedlog pokretanja izrade treritorijalne strategije na području Slavonije, Baranje i Srijema kojom će upravljati Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sve će pratiti Svjetska banka i Ministarstvo regionalnog razvoja te međuresorna radna skupina za provedbu tog projekta. Prema njegovim riječima, očekuje se da Savjet pokrene izradu teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem u siječnju 2020., koja će postati dio nacionalne strategije.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako su u sklopu programa ruralnog razvoja dosad ugovoreni projekti vrijedni 5,2 milijarde kuna, od čega su 4,2 milijarde nepovratna potpora. "Ono što posebno veseli je da je već isplaćeno projekata u vrijednosti 2,6 milijarda kuna", istaknula je Vučković i dodala kako se novcem za ruralni razvoj koristilo i 540 mladih poljoprivrednika, a kad je riječ o poticanju razvoja malih poljoprivrednih i početničkih gospodarstva, ugovoreno je više od 1130 projekata vrijednih 126 milijuna kuna. "Ako pogledamo unaprijed, želim naglasiti da je otvoreno nekoliko novih natječaja, nekoliko je u pripremi, tovno gospodarstvo vrijedno 100 milijuna kuna, obnovljivi izvori energije daljnjih 100 milijuna kuna, 50 milijuna kuna za zbrinjavanje stajskog gnojiva", rekla je, među ostalim, ministrica Vučković.
Prije početka sjednice Savjeta, u gradskoj upravi premijer Andrej Plenković sastao se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.