Sjetski dan srca u Osijeku - Vježbaj...

Sjetski dan srca u Osijeku  - Vježbaj... Sjetski dan srca u Osijeku  - Vježbaj...

foto Ž. Kovačević

Zavod za javno zdravstvo, Udruga kardiovaskularnih bolesnika Osijek, Gradsko društvo Crveni križ Osijek, Kardiološki odjel klinike za unutrašnje bolesti KBC Osijek i Medicinska škola Osijek obilježili su Svjetski dan srca.

Ove godine se obilježava pod motom „Moje srce, tvoje srce – obećaj svojemu srcu“. Svake godine 17 milijuna i 900 tisuća ljudi prerano umre od kardiovaskularnih bolesti. U Osječko-baranjskoj županiji od bolesti cirkulacijskog sustava godišnje, uključivši srčani i moždani udar, umire između 1800 i 2000 osoba.

„Na ovaj dan danas promoviramo zdravlje srca pod geslom „Budi heroj srca”, što znači da ćeš obećati da ćeš živjeti bolje i zdravije te isto obećati sebi i svojoj obitelji. Vodeći uzrok smrti u svijetu su bolesti srca i krvnih žila, a najveći porast je među ženama. Tako da su kardiovaskularne bolesti postale broj jedan ubojica žena, a ne bolesti poput karcinoma dojke. Ipak u ukupnom broju stanovnika učestalost smrti od bolesti srca se smanjuje. Hrvatska u svjetskim okvirima stoji nešto bolje no ne dovoljno stoga treba poboljšati prevenciju. Svako od nas bi trebao jesti zdravije, više se kretati, vježbati. Bilo bi idealno vježbi posvetiti 150 minuta tjedno, i to ne samo za smanjenje kardiovaskularnih nego i malignih bolesti.”, uvjeren je Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek.