Skupština Osječko-baranjske županije

Skupština Osječko-baranjske županije

Čak 40 točaka dnevnog reda trebale bi biti na dnevnom redu današnje sjednice. Prijedlog za imenovanje intendanta HNK u Osijeku, kao jedna od zanimljivijih točaka, bit će- posljednja.

Sjednica je počela stankom nakon što je Goran Ivanović (HDZ) predložio da se u ionako opsežan dnevni red uvrsti i rasprava o situaciji u Valpovu, odnosno događaju iz ožujka kada je tvrtka Hidrobel iz Belišća prekinula opskrbu Valpova pitkom vodom. Raspravu o tome poduprli su i klubovi HNS-a i SDP-a dok je HDSSB (Zvonko Ibriks) ustvrdio kako je rasprava predložena kako bi se prikupljali politički bodovi, a sve što se o tome trebalo reći odavno je objavljeno u svim medijima. Takva točka nije na kraju ušla u dnevni red jer ju je većina odbila, no ipak su oporbeni vijećnici upozorili kako je nedopustivo da bilo koje vodocrpilište može biti u privatnom vlasništvu.  

Prisegnuo je i novi županijski vijećnik, HDZ-ov Ivan Anušić, a službeno su objavljene odluke o dodjeli Zalene povelje Osječko-baranjske županije koje su dobili Dječji vrtić Maza iz Valpova te osječke škole- Poljoprivredna i veterinarska škola te Tehnička i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića. Dobitnicima su povelje predane u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Gotovo tri sata nakon početka sjednice nije obrađena ni prva točka dnevnog reda, odnosno toliko traje odgovaranje župana na 17 postavljenih vijećničkih pitanja. Među zanimljivijim odgovorima je onaj o smanjenju plaća županu i dožupanima na temelju porezne mini reforme i odluka koje je donijela Skupština. Vladimir Šišljagić je rekao da su u siječnju i veljači zajedno županu i dožupanima uplaćene manje plaće i to između 4.300 i 4.700 kuna. Govoreći o pripajanju ljekarni Đakova i Belog Manastira Osijeku, odnosno Županijskim ljekarnama Župan je rekao da ništa nije učinjeno protuzakonito niti je u pitanju politička odluka. Riječ je tek o želji da se smanje troškovi i poveća učinkovitost ljekarni te poboljša kvaliteta usluge, zaključio je župan Šišljagić