Slama LandArt u galeriji "Utopia"

Slama LandArt u galeriji "Utopia"

Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu Slama prvi puta za javnost otvara vrata svoje galerije, simboličnog naziva "Utopia". Galerija je u prostoru udruge, u osječkoj Tvrđi, (Kamila Firingera 3), a otvorenje je u subotu, 9. prosinca u 19 sati.

Galerija se otvora izložbom "Kreativni laboratorij", a bit će izloženi radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku (razredi 1.a i 1.b) i njihovog mentora, umjetnika Vjekoslava Filipovića. "Prostor galerije "Utopia" namijenjen je za izlaganje svim afirmiranim ali i neafirmiranim umjetnicima, pa čin njegova ustupanja upravo najvećim umjetničkim mladim nadama ovoga grada – učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, smatramo najprikladnijim, ne bi li svijest o važnosti kreativnog izražavanja jače prodrijela u kolektivnu svijest naše zajednice", ističu iz udruge.
land-art-ljeto.jpgPublika će imati priliku vidjeti i radove Nikole Fallera, koji je u jednom razdoblju života također bio profesor u toj školi, ali i mentor, tada svom učeniku, a sada svom kolegi Vjekoslavu Filipoviću.
Pored slamnatih kreacija, izložbu čine i land art radovi, točnije, fotodokumentacija cjelogodišnjih akcija na području grada Osijeka u sklopu projekta „Kreativni laboratorij“.
O samoj likovnosti radova, riječ više reći će Lana Skender, povjesničarka umjetnosti i predavačica na UAOS-u.
""Kreativni se laboratorij" ishoduje kao zanimljiv (na prvu ruku slučajan), međugeneracijski ekspresivni dijalog učenika i njihovih mentora. Ali, kako slučajnosti ne postoje (barem mi tako vjerujemo), ovakav spoj umjetnika i njihovih radova na jednom mjestu, smatramo uzoritim, gotovo pa savršenim primjerom naše utopističke težnje da svatko svojim životom i radom uvjetuje boljitak, kako onaj osoban, tako i onaj za dobrobit cjelokupne zajednice", zapisano je na Facebook stranici Udruge Slama.