Slavonija i klimatske promjene

Slavonija i klimatske promjene Slavonija i klimatske promjene
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
docent Danijel Jug, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, foto: HRT/M.Milas docent Danijel Jug, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

"Zašto smatramo da i Slavoniji prijeti katastrofa od već započetih klimatskih promjena i kako to spriječiti" - naziv je Okrugloga stola koji se u sklopu projekta EUKI (Europska klimatska inicijativa) održan na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Predstavnik Europske klimatske inicijative, inače predsjednik udruge Eko Kvarner s otoka Krka Vjeran Piršić pojasnio je kako je EUKI njemački projekt koji pokušava u cijeloj Europi od Irske do Cipra potaknuti lokalne projekte za prilagodbu klimatskim promjenama. "Kao što njemačka vlada izdvaja velika sredstva za taj projekt diljem Europe, tako smo mi u sklopu našeg projekta da otok Krk bude energetski nezavisan i klimatski neutralan odlučili nekoliko puta godišnje obilaziti Hrvatsku i pokušati pomoći drugim sredinama da naprave sličnu priču. Neophodno je osmišljavanje regionalne strategije prilagodbe Slavonije klimatskim promjenama. Fundamentalno je da rješenje postoji. Diljem Europe i svijeta postoji niz fantastičnih rješenja za lokalne prilagodbe klimatskim promjenama,  no time se u Hrvatskoj nitko ne bavi i nitko o tome ne priča. Ovo je jedan mali pokušaj, možda idealistički i naivan da se pokuša razmišljati o tome što dolazi u skoroj budućnosti".

Klimatske promjene više nisu fenomen, nego naša svakodnevica, potvrdio je i Danijel Jug s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. "Poljoprivreda i vodoprivreda najveći su paćenici kada govorimo o klimatskim promjenama, uz okolišne odnosno eko sustave. Poljoprivreda je ono što nas čini živima jer proizvodimo hranu. To je osnova naše egzistencije. Nema alternative za poljoprivrednu proizvodnju. Trebali smo već početi djelovati na dva kolosijeka - prilagođavati se klimatskim promjenama i ublažavati ih. Ova se dva procesa moraju odvijati istodobno. Valja iznaći načine kako poljoprivrednu proizvodnju što manje opteretiti i što bezbolnije ublažiti negativne učinke koji proizlaze iz klimatskih promjena. U svijetu postoji niz strategija, manje ili više uspješnih, no tri su glavne i osnova su svega. To su održivo gospodarenje zemljištem, klimatski pametna poljoprivreda i konzervacijska poljoprivredna proizvodnja. Ono što je važno za ove tri glavne strategije je proizvodnja dostatne količine hrane odgovarajuće kvalitete, uz istodobno što manje narušavanje našega okoliša".