Slavonska kobasica uskoro sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Slavonska kobasica uskoro sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je od Udruge Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca zaprimilo zahtjev da se zaštiti naziv Slavonska kobasica, a na taj zahtjev prigovori se mogu podnijeti u iduća dva mjeseca.

"Prigovor može podnijeti svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj. Pritom mora dostaviti cjelovitu dokumentaciju kojom se potvrđuje pravni interes, obrazlaže prigovor i dokazuje njegova opravdanost", stoji u obavijesti o podnesenim zahtjevima koju je ministarstvo objavilo u Narodnim novinama. Sada se očekuje da na svojim mrežnim stranicama (www.mps.hr) objavi specifikacije spomenutih proizvoda. Udruga Čuvari slavonske tradicije svu dokumentaciju potrebnu za postupak zaštite naziva Slavonska kobasica izradila je u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka, a na specifikaciji je radio dr. Dragan Kovačević.
Udruga iz Donjeg Miholjca široj je javnosti poznata kao organizator Kobasicijade, ocjenjivačke smotre domaćih kobasica koja se održava već 11 godina i svake godine privlači sve više posjetitelja, a od 2012. na središnjem donjomiholjačkom trgu organiziraju čvarkijadu - jer topljenje čvaraka još je jedan od tradicionalnih poslova Slavonaca.
Ovime se Slavonskoj kobasici otvara put da nakon Baranjskog kulena, Slavonskog meda i Slavonskog kulena/Slavonskog kulina dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.