Slavonski gradovi obilježili Dan planeta Zemlje

Slavonski gradovi obilježili Dan planeta Zemlje

Foto: Mile Ljubičić/Radio Đakovo

Gotovo polovica svjetskog stanovništva živi u gradovima pa je organizacija života na održiv način nužna za očuvanje planeta Zemlje. Poruka je to u povodu današnjeg međunarodnog Dana planeta, posvećenog temi "zelenih gradova". Obilježavanju su se pridružili Osijek, Vinkovci, Đakovo, Valpovo…

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ističe kako je u Hrvatskoj Dan planeta Zemlje u znaku gradova u kojima se planira omogućiti čišći prijevoz, a teži se imati bolju kakvoću zraka, poticati zelenu gradnju i obnovljive izvore energije.

sadnice-drvo.jpg
U Osijeku je Dan planeta Zemlje obilježen u prigodnim programom u Osnovnoj školi Augusta Šenoe, koja nosi titulu eko-škole. Iz Agencije za upravljanje prirodnim vrijednostima na prostoru Osječko- baranjske županije s osnovnoškolcima su razgovarali o zaštićenim prirodnim vrijednostima.

U Bizovcu se Dan planeta Zemlje obilježio prikupljanjem elektronskog otpada. Udruga Iovallios iz Valpova za današnji Dan planeta Zemlje danas je s dvjestotinjak djece pravila vjetrenjače s kojima su prodefilirali kroz gradsko središte do gradske vijećnice gdje je snimljena „milenijska" fotka.

sadnice-u-satnici-620x400.jpg

Hrvatski laburisti – Stranka rada jučer su mještanima Satnice Đakovačke podijelili 350 sadnica cvijeća, a u đakovačkom HNS-u Dan planeta Zemlje obilježili su prigodnim igrokazom polaznika Dramske sekcije KUD-a Sklad na korzu, podjelom sjemenja prolaznicima i konferencijom za novinare na kojoj je predsjednik Ivica Mandić upozorio na ograničenost prirodnih resursa. Članovi HNS-a Dan planeta Zemlje povezuju i s kandidaturom Đakova za Zlatni cvijet Europe, a to pak, kako ističu, iziskuje dodatne napore na projektu gospodarenja otpadom. “Mi smo učinili određene korake, ali to nije dovoljno”, zaključuje Mandić.

Održivi razvoj Hrvatske (OraH) oglasio se priopćenjem u kojem predsjednica đakovačke podružnice te stranke Ivona Krajina ističe kako su energetski održiva gradnja, učinkovito gospodarenje otpadom, racionalna uporaba energije i lokalnih vodnih kapaciteta, uz izgradnju i uređenje biciklističkih i pješačkih staza samo neke od brojnih mogućnosti usmjerenih na podizanje kvalitete života sugrađana. „Dosadašnje uprave grada Đakova ovakvom su pristupu davale uglavnom deklarativnu potporu, uz povremena i paušalna tumačenja stvari, dok je aktivan i planski rad na provedbi infrastrukturnih projekata iz područja zaštite okoliša uglavnom izostao”, smatra Krajina.

dsc04831.jpg

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Savjet za ekologiju i održivi razvoj (SEKOR) vinkovačke gradske organizacije SDP-a ove je godine poseban naglasak stavio na svakog pojedinca. Iz te su stranke pozvali sugrađane da jednom godišnje posade jedno stablo i time doprinesu očuvanju našeg planeta. Također ih pozivaju da racionalno koriste i čuvaju svoj okoliš, te da zajedno usklade zaštitu i očuvanje okoliša s gospodarskim razvojem, jer razvojem novih tehnologija u svom gradu, kažu u SEKOR-u, treba podržati i održivi razvoj.