Sokol:"Žuta podmornica to ste vi! Hvala vam!"

Sokol:"Žuta podmornica to ste vi! Hvala vam!" Sokol:"Žuta podmornica to ste vi! Hvala vam!"
foto Dubravka Petric/PIXSELL foto Dubravka Petric/PIXSELL
Karmela Vukov-Colić (Dubravka Petric/PIXSELL) Karmela Vukov-Colić (Dubravka Petric/PIXSELL)
Lesinger, Mučalo, Živaković-Kerže, Šojat, Vrandečić (foto Dubravka Petric/PIXSELL) Lesinger, Mučalo, Živaković-Kerže, Šojat, Vrandečić (foto Dubravka Petric/PIXSELL)
Vrkić, Ivić, Ivanović (foto Dubravka Petric/PIXSELL) Vrkić, Ivić, Ivanović (foto Dubravka Petric/PIXSELL)

Sokol i Kljun (foto Marko Mrkonjic/PIXSELL)

U Osječkom HNK predstavljena je monografije „Žuta podmornica 25 godina poslije“ Gordane Lesinger i Davora Vrandečića. Foaje osječkog HNK bio je premalen da primi sve sudionike, goste i vjerne slušatelje amaterske "Krugovalne postaje Žuta podmornica."

Žuta se podmornica prvi puta u eter javila 8. veljače 1992. godine. Njezina je posada uglavnom bila sastavljena od dvadesetogodišnjaka, članova tadašnje 160. brigade koji su  tijekom emisija jedni drugima slali poruke podrške. Igor Vrandečić – Sokol okupio je ekipu koja je uz "Periskop diži" i pjesmu Beatlesa "Yellow submarine" prkosila neprijatelju i hrabrila dečke u rovovima. 

 "Nikada neću zaboraviti kako bi sasuli paljbu na grad svaki puta kada bi se oglasili Sokol i ekipa i pustili im onu poznatu, čije riječi nisam zaboravila. Grad je gorio, a mi smo uglas i u inat pjevali Čedo majmune!", prisjetila se poznata književnica Ivana Šojat dana kada je i ona bila dragovoljac Domovinskog rata."Rat je bio strašan, nimalo nalik na stilizirane opise književnih i filmskih djela. A u toj sirovoj i strašnoj stvarnosti, u tami, svjetlilo je jedno žuto svjetlo – Žuta podmornica", govorila je iz srca, nadahnuto, Šojat.

Sve je počelo putem Motorola. Nakon što bi pustili "Lili Marlen", jedan po jedan branitelj bi se počeo javljati.  Zanimanje za emitiranjem pjesme, preraslo je u emitiranje pjesama, a s Motorole (naziv za sve primoredajne prenosive uređaje u vrijeme Domovinskog rata) prešlo se na radijsku frekvanciju 97,3 MHz. Okosnicu posade u početku su uz Vrandečića činili Robert Opačak, Zlatko Dundović i Luka Šarić, poznati po nadimcima Sokol, Kljun, Torpedo i Laki. Emitiralo se s tajne lokacije, no malo pomalo, prostor je postao javan, pa su ga posjećivali Jasmin Stavros, Tereza Kesovija, Vera Svoboda, članovi dvojca Neki to vole vruće Šomi i Džimi, Anja Šovagović...

 Žuta podmornica ponovno je oživjela u programu Studentskog radija u Osijeku, a nakon toga nastala je i monografija predstavljena u osječkom HNK-u. "Tako kako je spontano nastala Žuta podmornica, tako je nastala i ideja da se napravi ovo djelo o radiju koji je djelovao samo šest mjeseci, no zauvijek  je ostavio traga kao kulturološki fenomen!", rekla je Gordana Lesinger koja je i pokrenula projekt.

 "Radijski glas leti i nestaje. Ne zaustavimo li ga, zauvijek ćemo ga izgubiti. Nažalost, u hrvatskoj bibliografiji baš i nema tekstova, a kamoli knjiga posvećenih radiju. Zato je knjiga „Žuta podmornica - 25 godina poslije“ autora Gordane Lesinger i Davora Vrandečića još  važnija. Priča nam priču o malom ratnom osječkom radiju, nastojeći dočarati zvuk star više od 25 godina. Ispričana kroz sjećanja brojnih autora, na osoban i neposredan način, ova je knjiga svojevrsni spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku." , napisala je i izgovorila prof. dr. sc. Marina Mučalo. O knjizi je govorila i prof. Zlata Živaković Kerže te suautor Davor Vrandečić.

Ne mogavši suspregnuti emocije pred prepunim foajeom osječkog HNK Igor Vrandečić - Sokol suznih je očiju rekao - "Žuta podmornica to ste vi! Hvala vam!"

Sokol i Željko Kovačević