“Solidarnost je temelj!” - besplatne kastracije

“Solidarnost je temelj!” - besplatne kastracije

Udruga Pobjede koja vodi osječki Azil za pse predstavila je projekt “Solidarnost je temelj!”. Cilj projekta je osigurati financijska sredstva za kastracije pasa pod skrbništvom osoba slabijeg imovinskog stanja koji nisu u mogućnosti sami djelovati preventivno ,

Koristeći mehanizme koje omogućuje novi Zakon o zaštiti životinja već 42 grada uvrstilo je u svoje Odluke obavezu trajne sterilizacije koja će direktno utjecati na smanjenja broja napuštenih životinja. Obzirom da grad Osijek ima jednako veliki problem s napuštenim životinjama, Udruga Pobjede koja vodi osječki Azil za pse u nadi kako će po uzoru na druge gradove i Grad Osijek propisati trajnu sterilizaciju, predstavila je projekt “Solidarnost je temelj!”. Cilj projekta je osigurati financijska sredstva za kastracije pasa pod skrbništvom osoba slabijeg imovinskog stanja koji nisu u mogućnosti sami djelovati preventivno na smanjenju broja napuštenih pasa i neželjenih štenaca u gradu Osijeku.

Projekt koji je započeo 1. lipnja ove godine financirat će najvećim dijelom tvrtka Unikom d.o.o., a trajat će dok se ne utroše sredstva namijenjena za provedbu projekta. Projektom predviđene kastracije obavljat će Veterinarska ambulanta Fury (Sunčana 22) s kojom Udruga ima dugogodišnju suradnju i koja je za potrebe ovoga projekta značajno snizila cijene svojih usluga. Udruga Pobjede poziva sve sugrađanke i sugrađane slabijeg imovinskog statusa da se prijave kako bi iskoristili mogućnost besplatne trajne sterilizacije svog psa.

Obrazac za prijavu za sudjelovanje u projektu nalazi se na web stranici Udruge Pobjede www.pobjede.hr , ali i mobilnoj aplikaciji Azil Osijek. “Podsjetimo, zbog bezbrojnih slučajeva napuštanja i zlostavljanja životinja u Hrvatskoj, trajna sterilizacija jedini je i učinkovit način smanjenja broja napuštenih životinja. Trenutno je u Osječko-baranjskoj županiji u Lysacanu (službeni upisnik podataka o mikročipiranim pasa koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske) upisano 179.500 pasa i posljednjih 5 godina bilježi se trend rasta broja pasa, a samo jedna ženka i mužjak te njihovi štenci na svijet u 6 godina mogu donijeti 67.000 pasa pa dolazimo do zaključka kako je prevencija u vidu trajne sterilizacije jedino humano i održivo rješenje ako želimo smanjiti broj napuštenih pasa”, zaključuju iz Udruge te pozivaju sugrađane/ke slabijeg imovinskog statusa da se odazovu pozivu na besplatne trajne sterilizacije njihovih pasa.

Zbog svega dosad navedenog u veljači ove godine Udruga Pobjede pokrenula je nacionalnu medijsku kampanju “Ili žmiriš ili si za kastraciju” u suradnji sa udrugama za zaštitu životinja na području cijele Hrvatske koja je imala za svrhu edukaciju i informiranje javnosti o nužnosti kastracije za dobrobit životinja, ali i društvo kao cjeline. Navode kako je rezultat ove kampanje bio i povećan broj upita za besplatne kastracije.

 

“Ovim projektom doprinijet ćemo smanjenom broju napuštenih pasa, promociji odgovornog skrbništva, a posredno ova će akcija donijeti i uštedu i proračunu grada Osijeka koji neće izdvajati dodatna sredstva za zbrinjavanje napuštenih životinja” poručuju iz Udruge.