Spojen most preko Save "Gradiška"

Spojen most preko Save "Gradiška"

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Danas je svečano spojen novi most Gradiška preko Save, iznimno i podjednako važan projekt i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ukupna vrijednost radova izgradnje mosta iznosi 19,5 milijuna eura.

Trošak izgradnje mosta podjednako su financirale Hrvatske ceste u ime Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska je za realizaciju tog projekta koristila vlastita i bespovratna sredstva fondova Europske unije. Dovršetak radova očekuje se do kraja svibnja sljedeće godine, a izvođač je Zajednica poslovnih subjekata: Integral inženjering, Đuro Đaković montaža i Zagreb montaža. 
Most Gradiška spojit će bosanskohercegovačku autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice s Mađarskom. Hrvatske ceste su provele natječaj za izgradnju spojne ceste s hrvatske strane te se početak radova na njoj očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine, a ukupna vrijednost radova na spojnoj cesti iznosi 40 milijuna eura. Dovršetkom spojne ceste i uspostavom graničnog prijelaza očekuje se kako bi promet preko mosta krenuo do kraja 2023. godine.
Cijeli projekt se, inače, sastoji od izgradnje  pristupnog puta do mosta u Republici Hrvatskoj, ukupne duljine 50,79 metara, potom međudržavnog mosta preko rijeke Save ukupne dužine 462,25 metara, te  pristupnog puta do mosta na strani BiH u ukupnoj dužini od 411,54 metara. 
Na svečanosti spajanja mosta sudjelovali su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislav Mihotić, šef Sektora za kooperacije pri Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.