Spomen na progon Ivanovčana 1991.

Spomen na progon Ivanovčana 1991.

fotografija Amoreta Bajto

Dvadesetog se dana studenog obilježava 24. obljetnica progona mještana Ivanovca, sela koje je mjesecima bilo prva linija bojišnice i obrane Osijeka .

Predstavnici općine Antunovac  položili su vijence u spomen na poginule mještane Ivanovca, a služena je i sveta misa u mjesnoj crkvi svete Rozalije. Načelnik općine Antunovac, Ivan Anušić, istaknuo je da je Ivanovac danas iznimno lijepo uređeno i izgrađeno mjesto, da su u tijeku projekti obnove vodoopskrbne mreže i gradnje biciklističkih staza uz niz drugih aktualnih radova. Ivanovački župnik, velečasni Andrija Vrbanić, prisjetio se ratnih događanja, istaknuo je da rane u ljudima teško i dugo zacjeljuju, da vjeruje kako je važno oprostiti ali ne i zaboraviti kako se nešto slično ne bi dogodilo u budućnosti.

ivanovac1.jpg

Spomen obilježje hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu iz Ivanovca otkriveno je na današnji dan 2011. godine u prigodi 20. obljetnice progonstva mještana Ivanovca, a na njemu su ugravirana imena svih poginulih branitelja i civila. Na spomeniku se, prema podacima dobivenim od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te braniteljskih Udruga, nalazi 31 ime poginulih i nestalih branitelja te pripadnika civilne zaštite stradalih na području mjesta Ivanovac. Spomenik je koncipiran u tri ploče sa simbolima hrvatskog viteza koji kleči s mačem u ruci na desnoj ploči, okrenutog je prema centralnoj ploči s imenima poginulih, dok se na lijevoj ploči nalazi epitaf s posvetom i nazivom Spomen obilježja. Idejno rješenje i klesarski dio radova rad je akademskog slikara Zdenka Radovanić.

Ivanovac-javljanje