Spomen na ratnu bolnicu u Donjem Miholjcu

Spomen na ratnu bolnicu u Donjem Miholjcu Spomen na ratnu bolnicu u Donjem Miholjcu

U spomen na sve branitelje, te dragovoljke Domovinskog rata grada Donjeg Miholjca koji su radili u privremenoj ratnoj bolnici u dvorcu Mailath, danas je svečano otkrivena spomen ploča.

Tijekom najžešćih borbi u istočnoj Slavoniji 1991. i 1992. godine stanje je u Osijeku i osječkoj bolnici bilo vrlo ozbiljno, a hodnici i podrumi osječkog KBC-a prepuni ranjenika. Prvo mirnije mjesto zapadno od Osijeka u to je vrijeme bio Donji Miholjac, stoga je u tom gradu na današnji dan i organiziran krizni stožer KBC-a Osijek, a zbog sigurnosti i stabilnosti građevine izabran je dvorac Mailath - istaknuo na današnjoj svečanosti tadašnji šef osječke kirurgije Krešimir Janoši.

U to vrijeme i preko dravskog mosta iz Mađarske je stizala nesebična pomoć, a u samoj bolnici o ranjenim braniteljima brinuli su djelatnici KBC-a Osijek, Doma zdravlja Donji Miholjac i dragovoljke Domovinskog rata grada Donjeg Miholjca - prisjetio se predsjednik UHDDRA Donji Miholjac Mihajlo Šipoš.

Današnjoj svečanosti u organiziaciji Gradskog ogranka UHDDR-a „Miholjština" u dvorcu Mailath nazočili su predstavnici Ministarstva branitelja, MUP-a, KBC-a Osijek, Osječko - baranjske županije, te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, a izaslanstvo predsejdnika Republike Hrvatske Ive Josipovića svečano odličje Red hrvatskog trolista uručilo je hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata Mirku Falamiću.