Spomen na Žarka Kaića, snimatelja HRT

Spomen na Žarka Kaića, snimatelja HRT Spomen na Žarka Kaića, snimatelja HRT

Fotografije Branimir Bošnjak

Polaganjem vijenaca uz spomen - ploču Žarku Kaiću, snimatelju HRT, njegove su se žrtve danas, na 26 obljetnicu pogibije, prisjetili obitelj, predstavnici HRT, Zbora ratnih izvjestitelja HRT, braniteljskih udruga, Mjesnog odbora Brijest i grada Osijeka.

Prolazak tenkova kroz osječko prigradsko naselje Brijest, pokraj zloglasnog vojnog poligona C - zadnji su kadrovi koje je snimatelj HRT-a, Žarko Kaić zabilježio kamerom prenoseći svijetu istinu o Domovinskom ratu i stradanju Osijeka. Kaić je na današnji dan 1991. ubijen rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička  teško je ranjen. Uz spomen-ploču Žarku Kaiću njegove su se žrtve prisjetili obitelj, predstavnici HRT-a, Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, braniteljskih udruga, naselja Brijest i grada Osijeka. "Ovo je mjesto istine i istinu moramo živjeti i danas kako bismo se s ponosom sjećali onih koji su za nju pali", rekao je dopredsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, darko Dovranić, te istaknuo kako se svako mjesto pogibije djelatnika Kuće mora dostojanstveno obilježiti.

Ravnatelj programa HRT, Renato Kunić, istaknuo je da je i današnje okupljanje prigoda kako bi se s Gradom Osijekom ponovno razgovaralo o podizanju spomenika Žarku Kaiću. "Vremena Domovinskog rata, a i ona nakon njih pokazala su kakav smo zapravo medij i koliko smo sposobni odgovoriti na izazove i u najtežim trenutcima", kazao je Kunić. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić naglasio je da sve u čemu danas uživamo, u Osijeku i u Hrvatskoj, zapravo dugujemo svima koji su bili spremni dati život za domovinu u kojoj će buduće generacije živjeti u blagostanju.

Podsjetimo, za Hrvatsku radioteleviziju Žarko Kaić radio je punih dvadeset godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskoga rata autor je među ostalim i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja.

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Gradom Osijekom predložila je podizanje spomen-obilježja Žarku Kaiću.

Renato Kunić - izravno javljanje u program Radio Osijeka

Spomen Kaić Renato Kunić i Ivan Vrkić

Kaić Darko Dovranić

Biočić- dan MO Brijest