Spora obnova na poplavljenom području

Spora obnova na poplavljenom području

Poručili su to načelnici općina Drenovci, Gunja i Vrbanja na sastanku s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i suradnicima.

Administracija i birokracija usporavaju obnovu kuća na poplavljenom području pa je tako tek trećina stanovnika Gunje potpisala ugovore i većini se kuće vjerojatno neće obnoviti do kraja ove godine. Taj proces treba ubrzati, ističe vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Država se mora pobrinuti i za poduzetnike jer iako je prioritet obnova stambenih objekata, bez obnovljenih poslovnih prostora i proizvodnih postrojenja za stanovništvo neće biti posla. Poljoprivrednici se bez značajnije pomoći neće moći pripremiti se za iduću godinu, a upitna je i nadoknada štete zbog nejasnih kriterija o pravima na pomoć.

Načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić napominje da se i infrastruktura sporo obnavlja. Pripema se 11 projekata obnove županijskih i lokalnih cesta, no problem su one nerazvrstane. Kanalska mreža također nije obnovljena.

Prvog dana rujna krajnje je vrijeme da se ozbiljno razmišlja o zimi. Treba osigurati dovoljno ogrjeva, kaže načelnik Općine Vrbanja Ivica Sep. Problem je što ogrjeva nema, a cijene onog koji je na tržištu drastično su porasle. Kad zima stisne, upozorava Sep, problem će biti i brojni psi lutalice na cijelom području koje lokalna samouprava o svom trošku ne može zbrinuti pa i tu mora pomoći država.

Sastanak o poplavama