Sporazum o osiguranju vatrogasaca u Osječko-baranjskoj županiji

Sporazum o osiguranju vatrogasaca u Osječko-baranjskoj županiji Sporazum o osiguranju vatrogasaca u Osječko-baranjskoj županiji
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT

foto Krunoslav Inhof / HRT

Sporazum o financiranju kolektivnog osiguranja dobrovoljnih vatrogasaca od posljedica nesretnog slučaja potpisali su danas predstavnici Osječko-baranjske županije i Vatrogasne zajednice .

Osječko-baranjska županija ukupno ima 2.500 vatrogasaca u ukupno 141 postrojbi od čega su 3 profesionalne, dok su ostalo dobrovoljna društva. Za godišnje osiguranje u tekućoj godini Županija je izdvojila 48.500 kuna, dok je kroz različite mjere, za vozila, opremu i uređenje društava u proteklih mjesec dana utrošeno još milijun i 200 tisuća kuna.

dsc_5740.jpg Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović napomenuo je kako Županija od 2009. godine financira osiguranje vatrogasaca, jer je vatrogastvo važan dio zaštite i spašavanja, a položaj vatrogastva u državi, na žalost, nije na zavidnoj razini niti je zakonski reguliran na pravi način: "Vatrogasci brinu o sigurnosti svih nas, a mi kao politika se moramo pobrinuti za njihovu sigurnost. Ovo je kontinuitet koji se nastavlja od 2009. godine i radi se o kolektivnom osiguranju operativnih vatrogasaca na području Osječko-baranjske županije. To je nešto što je dobro i treba razmisliti može li se taj iznos i povećati", rekao je dožupan, a tajnik Vatrogasne zajednice Stjepan Koški dodao: "Jedna od najvažnijih stvari u vatrogastvu je brinuti o sigurnosti, a nekakva garancija naše sigurnosti je i ovaj oblik osiguranja. To nam daje određenu sigurnost pri intervenciji, ali i na vježbama", rekao je Koški dodajući kako mnogi od njih nisu ni zaposleni, pa nemaju riješeno ni zdravstveno osiguranje. Ovim sporazumom osigurani su 24 sata dnevno i to ne samo za vrijeme intervencije.

OBŽ osigurava vatrogasce