Srednjoškolci na hitnoj zbog "osvježivača zraka"

Srednjoškolci na hitnoj zbog "osvježivača zraka"

Dvoje učenika osječke Tehnološke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića pod velikim je odmorom koristilo osvježivač zraka s duhanom, nakon čega su, srećom bez posljedica, završili na hitnoj.

Prema riječima ravnateljice Vlaste Opačak, sazvana je hitna sjednica nastavnoga vijeća na kojoj su se svi složili da maturanti moraju završiti razred te da će ih pratiti sve dok traje nastava. Ovo je prvi takav slučaj, a ako se bude ponovio, učenici će biti drukčije kažnjeni.  Roditelji su odmah pozvani u školu i bili su šokirani jer je korištenje osvježivača zraka nešto novo sa čim se susreću. Škola, kaže Opačak, od prvog razreda provodi preventivne programe , ali uvijek ima znatiželjnih koji bi morali znati sagledati što im se može dogoditi. Ravnateljica očekuje  da će ministar obrazovanja donijeti pravilnik  o odgojnim mjerama  koji će biti precizniji od postojećeg  kako bi se  škole lakše nosile s problemima i uspješnije ih rješavali.
Voditeljica osječkoga Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnoga zdravlja dr. Marija Kribl zadovoljna je što mediji o tome pišu i prenose upozorenje o tome koliko je konzumiranje  osvježivača zraka opasno jer napada krvožilni sustav i psihu, pojavljuju se halucinacije, dezorijentiranost i agresivnog korisnika, ugrožavajući mu i život.