Stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu"

Stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu"

Otvaranjem stalnog postava "Muzej Vukovara u progonstvu" u nedjelju, 27. svibnja u 12 sati Gradski muzej Vukovar obilježava 70. godišnjicu otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjicu povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz.

Gradski muzej Vukovar je osnovan 1946. godine, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera. Do 1991. godine Muzej je imao četiri zasebna odjela u posebnim zgradama: Gradski muzej sa zavičajnim zbirkama u dvorcu Eltz, Zbirku Bauer i galeriju umjetnina koja sadrži najcjelovitiju zbirku moderne hrvatske umjetnosti u zgradi Diližansne pošte, Memorijalni muzej posvećen nobelovcu Lavoslavu Ružički u njegovoj rodnoj kući i Muzej novije povijesti u Radničkom domu.
roza-kisa.jpgRadom u progonstvu u periodu od 1992. godine do danas, na inicijativu gospodina Bože Biškupića, skupljena je zbirka umjetnina koju su hrvatski umjetnici darovali Gradskom muzeju. Toj ideji su se pridružili i umjetnici iz Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Francuske i drugih zemalja. Ovoj donaciji priključila se i Zbirka od 150 umjetnina nastala donacijom 22 umjetnika iz 11 zemalja u organizaciji talijanskog likovnog kritičara Alviania.
Zbirka nastala kao odgovor na agresiju na Hrvatsku i razaranje Vukovara, ujedno je i početak kulturne obnove Vukovara i zasigurno je jedna od najznačajnijih presjeka suvremene hrvatske umjetnosti.
nives-kavuric-kurtovic.jpgStalno otvorena za nove donacije, Zbirka Muzej Vukovara u progonstvu široj javnosti prvi je put predstavljana 4. veljače 1993. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu, kada je otvorena izložba "Prva donacija likovnih umjetnika Hrvatske za Muzej Vukovara u progonstvu". Nekoliko mjeseci kasnije, u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 1993. god. otvorena je i izložba "Prve donacije likovnih umjetnika za grafičku zbirku Muzeja Vukovara u progonstvu".
Danas Zbirka Muzej Vukovara u progonstvu broji 1600 umjetnina koje su darovali umjetnici kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (SAD- a, Australije, Kanade, Francuske, Irana, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, San Marina, Slovenije, Velike Britanije i Venezuele, Bosne i Hercegovine), koji su svojim donacijama dali svoj glas za mir.
Zastupljeno je 406 umjetnika iz cijelog svijeta, od toga 253 umjetnika iz Hrvatske i 153 inozemna umjetnika. Zbirka Muzej Vukovara u progonstvu