Stiže pomoć starijima u riziku od siromaštva

Stiže pomoć starijima u riziku od siromaštva

Radio Osijek, Ž.Bačić

Umirovljenici s najnižim primanjima najmanje osjete godišnja usklađivanja mirovina, stoga je Grad odlučio ublažiti taj problem novim socijalnim mjerama. Za pomoć i potporu starijim osobama u riziku od siromaštva osigurao je 1,4 milijuna kuna.

Novosti su  na konferenciji za novinare danas  predstavili  osječki gradonačelnik Ivan Radić i prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić. 
Umirovljenicima čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa, Grad Osijek će za listopad, studeni i prosinac isplatiti novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna. Novost  je povećanje cenzusa za ostvarivanje pomoći, a Grad će i samcima starijima od 55 godina koji su radno nesposobni ili dugotrajno nezaposleni jednokratno isplatiti pomoć od 800 kuna.
 Kako je pojasnio gradonačelnik Radić, mirovine se dva puta godišnje usklađuju s kretanjem plaća i životnih troškova, no umirovljenici s najnižim mirovinama najmanje osjete to povećanje.
 - Da bismo ublažili taj problem i obuhvatili što veći broj umirovljenika ovom mjerom, a u skladu s proračunskim mogućnostima, povećali smo prihodovni cenzus za ostvarivanje ove pomoći za 300 kuna, za što smo u proračunu osigurali 1,2 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako je dodatnih 250 tisuća kuna osigurano za pomoć samcima koji primaju naknadu za troškove stanovanja i kojima je socijalna pomoć jedini prihod.
 - Ova gradska uprava je socijalno osjetljiva, prepoznajemo probleme i pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nastavit ćemo voditi socijalno uravnoteženu i odgovornu politiku te inzistirati na mjerama koje će sve većem broju starijih sugrađana osigurati dostojanstven život. To se prije svega odnosi na razvoj gospodarstva – poručio je Radić.
 Potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić rekao je kako će nakon ovih izmjena novčanu pomoć moći ostvariti umirovljenik koji živi sam i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 1700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1400 kuna, kao i umirovljenik koji živi u kućanstvu i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 2700 kuna, umjesto dosadašnjih 2400 kuna.
 - Onaj umirovljenik koji je dosad imao 1400 kuna mirovine, on je nakon zadnjeg usklađenja dobio svega 34,44 kune povišenja. Ocijenili smo da treba podići taj cenzus, predložili gradonačelniku i on je donio odluku da povećamo taj limit – istaknuo je Šerić i pozvao sve koji ispunjavanju uvjete da se jave i ostvare svoje pravo na pomoć.
 Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić je istaknuo kako se socijalna osjetljivost Grada vidi iz kontinuiranog porasta izdavanja sredstava iz proračuna. Grad ima 24 vrste prava i pomoći u sustavu socijalne skrbi, iako su zakonom definirana četiri. Socijalni standard je ovdje 10 puta veći od onog koji zakon propisuje – zaključio je Kristić.