Stižu i današnji epidemiološki podaci za Slavoniju

Stižu i današnji epidemiološki podaci za Slavoniju

foto Radio Osijek/M.Kralj

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata na koronavirus je testiran 371 uzorak od kojih je 41 bio pozitivan. Preminule su tri osobe. U Vukovarsko-srijemskoj 32 je novopozitivnih, u Požeško-slavonskoj 7, u Brodsko-posavskoj 83, dvoje je umrlih.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 646 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su trenutno 193 pacijenata, a umrlo je 26 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji žive na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (7), zatim gradova/općina Donji Miholjac, Čepin i Našice (po 3), Beli Manastir, Čeminac, Đakovo, Koška i Valpovo (po 2) te Antunovac, Belišće, Bizovac, Darda, Donja Motičina, Drenje, Đurđenovac, Feričanci, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina, Semeljci i Vladislavci (po 1). Na bolničkom liječenju nalazi se 141 osoba oboljela od COVID-19, i to 93 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 48 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminule su tri COVID pozitivne osobe u dobi od 76 do 81 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 761 osoba. 

Policijski službenici provjerili su 20 osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrđeno za jednu osobu iz Tenje. Obavili su i 96 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno kršenje propisane mjere. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 25 nadzora provođenja epidemioloških mjera (15 u trgovačkim centrima, 6 u ugostiteljskim objektima, 3 u tržnicama i 1 na benzinskoj postaji), a u pet nadzora utvrdili su nepravilnosti za koje su odmah dali nalog za njihovo otklanjanje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 32 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 28 pozitivnih na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenom testu (7 osoba iz Vukovara, po 3 osobe iz Vinkovaca i Županje, po 2 osobe iz Iloka, Petrovaca i Tordinaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Apševaca, Babine Grede, Borova, Bošnjaka, Gunje, Đeletovaca, Otoka, Privlake, Rajevog Sela, Starih Mikanovaca, Trpinje i Štitara). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7967, od kojih je 7615 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 162 osobe. Trenutno je u županiji 55 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 249 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 35652. U samoizolaciji na području županije su 453 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 19 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 5 radnika (2 medicinske sestre/tehničar i 3 nezdravstvena radnika).

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristigla su 83 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđena PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (37), općina Sibinj (9), općine Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 6), grad Nova Gradiška (4), općine Gornja Vrba i Oprisavci (po 3), općine Bukovlje, Garčin, Podcrkavlje i Vrpolje (po 2) te općine Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Okučani, Oriovac i Rešetari (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.417. U zadnja 24 sata preminule su dvije osobe. Obje su osobe preminule u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“, žena rođena 1934. i muškarac 1945. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 111. Hospitalizirane su ukupno 73 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 60 osoba, a u novogradiškoj bolnici 13 osoba. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 571 osoba (5 osoba više nego prethodni dan). Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane, poslovne subjekte, ustanove i institucije na pridržavanje svih donesenih mjera i uputa jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 278 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 219 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 59 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 402 osobe, a ukupno je testirana 24701 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 252 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.