Stižu žute i smeđe kante za otpad, dobra poslovna godina u Unikomu

Stižu žute i smeđe kante za otpad, dobra poslovna godina u Unikomu Stižu žute i smeđe kante za otpad, dobra poslovna godina u Unikomu

fotografija Amoreta Bajto

O podjeli žutih i smeđih kanti za otpad u Gradu Osijeku, poslovnoj godini koju završavamo i planovima za sljedeću te načinu na koji su se nosili s koronakrizom, u programu Radio Osijeka govorio je direktor osječkog Unikoma Davor Vić.

"Nakon nabavke posuda, koje će stići u Grad Osijek, mi ćemo krenuti s podjelom i vjerujemo da će do kraja sljedeće godine svako individualno kućanstvo imati 4, a zgrade kolektivnog stavovanja 6 posuda u četiri boje - uz postojeće plave i zelene, dobit ćemo i žute i smeđe kante za biootpad i plastiku", kaže direktor Vić. Osijek je među najboljim hrvatskim gradovima kada je o zbrinjavanju otpada riječ, a ovaj će nas projekt približiti najvišim europskim standardima.
 
"Grad Osijek prvi je veliki grad u Republici Hrvatskoj koji je s Fondom za zaštitu okoliša u srpnju 2018. godine potpisao ugovor za nabavku 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (biootpad i plastika).
Ukupna procijenjena vrijednost projekta je nešto manja od 8 milijuna kuna, a Grad Osijek je u nabavci sudjelovao s  15%, dok je ostatak vrijednosti sufinanciran EU sredstvima kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija".
Spremnike će korisnicima individualnog i kolektivnog stanovanja kroz nekoliko navrata isporuke podijeliti Unikom.
Ovo je samo nastavak kontinuirane politike Grada Osijeka koja je započela izgradnjom dva reciklažna dvorišta u Retfali i Gornjem gradu (sufinanciran s 85% europskih sredstava) uz postojeće dvorište na Jugu 2, financiranje izgradnje reciklažnog dvorišta u Sarvašu (za razliku od gotovo svih drugih jedinica lokalne samouprave koje to nisu učinile), nastavlja se s nabavkom danas započete isporuke spremnika građanima, za 2021. je planiran početak izgradnje i četvrtog reciklažnog dvorišta u Donjem gradu (opet sufinanciran s 85% europskog novca), a uspješno je proveden i projekt izobrazno - informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom „Čist grad – naš ponOS“ čija je ukupna vrijednost gotovo 2.4 milijuna kuna koji je također sufinanciran s 85% sredstava iz europskih fondova", izvijestio je na svojoj fb stranici zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota.
 
Poslovnu je godinu direktor Unikoma Davor Vić ocijenio kao iznimno dobru, usprkos aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Unikom obavlja niz poslova, od sadnje i održavanja gradskog zelenika, preko prikupljanja i selekcije otpada, do obnove komunalne infrastrukture i održavanja i čišćenja nerazvrstanih prometnica, pločnika i trgova. Svi su projekti ostvareni, radilo se uobičajenim ritmom, a Davor Vić je naglasio da su brojni poslovi, koje obavlja Unikom, vezani uz higijenu i čišćenje, zapravo dio epidemioloških mjera koje se provode tijekom pandemije.

Unikom Davor Vić