Stjepan Čango iz Čepina šampion je 13. ocjenjivanja voćnih rakija i likera

Stjepan Čango iz Čepina šampion je 13. ocjenjivanja voćnih rakija i likera Stjepan Čango iz Čepina šampion je 13. ocjenjivanja voćnih rakija i likera

Stjepan Čango, foto:M.Milas/HRT

S 91 od mogućih 100 bodova njegova je šljivovica među 75 pristiglih uzoraka ocijenjena najboljom. Iz godine u godinu kvaliteta voćnih rakija sve je ujednačenija, a to je rezultat stalne edukacije proizvođača, rekao je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva profesor Borislav Miličević.

Dr.sc. Ivana Flanjak s Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku govorila je na gospodarsko-stručnom skupu uoči proglašenja rezultata 13. ocjenjivanja voćnih rakija i likera u Semeljcima o utjecaju hlapivih komponenti na kvalitetu rakija: "Hlapive su komponente velika skupina spojeva koji uključuju alkohole, hlapive kiseline, terpene, aldehide, ketone i dr. spojeve  koji su odgovorni za senzorska (organoleptička) svojstva: miris, okus i aromu jakih alkoholnih pića te izravno utječu na kvalitetu. Ponajprije je to količina alkohola, no valja reći da su neke od tih komponenti poželjne u jakom alkoholnom piću, a neke su i nepoželjne pa čak i otrovne te se njihova koncentracija mora strogo kontrolirati. Metoda analize hlapivih komponenti (primjenom plinske kromatografija) novina je na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. Njezina je specifičnost što u jednoj analizi može dati cijeli profil hlapivih komponenata, što nijedna druga kemisjka metoda ne može. Tako proizvođači mogu provjeriti kvalitetu rakija na brži i jednostavniji način". A na pitanje koje sve osobine mora imati odlična rakija profesor Ante Lončarić s PTF-a odgovara:"Mora imati karakterističnu boju i aromu od voća od kojeg potječe, ne smije imati dodane arome, mora biti bistra i naravno, okusom mora biti fina". 

"Otkako HGK Osijek provodi edukacijsko ocjenjivanje voćnih rakija ja sam tu. Prvih nekoliko godina bio sam član ocjenjivačkog povjerenstva i u tom sam se razdoblju stalno educirao na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Jako sam puno naučio kako o načinu spravljanja, tako i o načinu kušanja rakija, njezinoj boji, okusu i mirisu. Posljednjih sam deset godina proizvođač i evo, konačno sam i šampion s 91 bodom. Do maksimalnih 100 bodova dijeli me finesa koju još nisam spoznao. Kad pečete rakiju lako možete pogriješiti i to već na početku. Za rakiju je ponajprije potrebno zrelo voće jer tada ima najviše sladora i pozitivnih kiselina i najbolje je arome. Preporučuje se da se voće prije komljenja opere, morate imati čisto posuđe. Kad počnete peći rakiju, prvi tok (prvotok) morate odstraniti, čak do 1 litre na jedan kazan, što neki proizvođači ne rade. U prvotoku je jako puno metilnog alkohola koji nije zdrav za ljudski organizam, čini rakiju oštrom i pali. Ja sam mali proizvođač, do dopuštenih 50 l po obitelji i prezadovoljan sam s tom količinom", skroman je ovogodišnji šampion Stjepan Čango iz Čepina.      

Stjepan Čango iz Čepina, šampion 13. ocjenjivanja voćnih rakija

dr.sc.Ivana Flanjak, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

doc.dr.sc. Anto Lončarić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku odgovara na pitanje koje sve karakteristike mora imati odlična rakija?