Što donosi novi zakon o prometu

Što donosi novi zakon o prometu

Sutra na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predviđaju znatno veće kazne za teške prekršaje kao i mogućnost privremenog oduzimanja vozila recidivistima u najtežim prekršajima. Više smo saznali na konferenciji za novinare PU osječko-baranjske.

Povećane su kazne za prekršaje koje nazivaju "četiri ubojice u prometu" - alkohol, sigurnosni pojas, mobitel i brzina. Tako se npr. kazna za korištenje mobitela u vožnji ili ne korištenje sigurnosnog pojasa povećava s 500 na 1.000 kuna.

Najveće kazne za najteže prekršaje do sada su bile od 5.000 do 15.000 kuna, a sada su povećane na 10.000 do 20.000 tisuća kuna. Najteži su prekršaji vožnja u suprotnom smjeru, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnja pod utjecajem alkohola više od 1,50 g/kg, pod utjecajem opojnih droga ili lijekova, odbijanje alkotestiranja te upravljanje pod zabranom.

Za teže prekršaje izriče se zabrana upravljanja motornim vozilom. Kod prvog počinjenja zabrana se izriče sukladno prekršajnom zakonu kao i do sada, a od 1. kolovoza za drugi ili treći put zabrana se izriče prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u rasponu od 3 do 12 mjeseci. I negativni prekršajni bodovi su povećani, najviše su bila 3 boda, a sada je 6 bodova.

Prolazak kroz crveno svjetlo jedan je od težih prekršaja, što znači da se može kazniti s maksimalnih 6 bodova i kaznom od 10.000 do 20.000 kuna. 

Najveća je novost mogućnost privremenog oduzimanja vozila. Važno je reći da nije bitno tko je vlasnik vozila jer se mjera izriče vozaču koji vozi i oduzima se vozilo koje je u tom prekršaju vozio. Vozilo se oduzima za najteže prekršaje u prometu i to recidivistima, odnosno onima koji su već 2 puta u posljednje 3 godine počinili neki od najtežih prekršaja. O oduzimanju vozila nadležni sud mora odlučiti u žurnom postupku u roku od 15 dana. Troškove premještanja, smještaja i čuvanja vozila snosi sam počinitelj prekršaja. 

Napomenimo da se i recidivisti računaju od 1. kolovoza. Odnosno ako već imate zabilježen neki od najtežih prekršaja, a drugi počinite nakon 1. kolovoza, nećete podleći kažnjavanju kao recidivist.

Promisliti treba i kome ćete dati vozilo na upravljanje jer voziti smije samo osoba s vozačkom dozvolom, bez zaštitnih mjera i isključenosti iz prometa na bilo koji način, što će se uskoro moći provjeriti putem interneta. MUP će na svojim stranicama omogućiti provjeru pomoću  serijskog broja vozačke dozvole. Vlasnik vozila dužan je na zahtjev policije dostaviti vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom, a to ne može biti više osoba, već određena soba koja je upravljala vozilom.  Ako to ne učini, kazna je od 5.000 do 15.000 kuna.

Zakon je odredio da se su obvezna upaljena svjetla od 1. studenog do 31. ožujka, a do sada je bilo u doba zimskog računanja vremena. Određen je i sigurnosni razmak između vozila na autocesti pa od vozila ispred sebe morate biti udaljeni najmanje 2 sekunde brzinom kojom ste se kretali do tada, a ako je velika gužva smanjuje se na 1 sekundu, odnosno onoliko metara koliko možete preći u jednoj sekundi.

Postrožena su pravila za odlazak s mjesta prometne nesreće što će se kažnjavati većim novčanim kaznama, izricanjima zabrane vožnje i s više negativnih bodova.

Vozač je dužan pri uključivanju u promet očistiti snijeg, a po novom zakonu i led i vodu.

Provedba vozačkog ispita od sada će se snimati (audio i video). I stanice za tehnički pregled od sada moraju imati video nadzor, fotografiranje vozila više nije dovoljno.

Negativni bodovi u rasponu su od 1 do 6, ovisno o težini prekršaja. Ako mladi vozač prikupi 9 bodova u 24 mjeseca, ukida mu se vozačka dozvola i mora ponovno polagati vozački ispit. Za ostale vozače to vrijedi za 12 bodova.

Podaci koji se prikupe od policijskih službenika o prekršajima čuvaju se 10 godina, a podaci o prometnim nesrećama 15 godina.

Zabrana upravljanja motornim vozilom počinje teći od izvršnosti odluke o prekršaju (bez obzira na punomoćnost) i upisuje se u evidenciju.