“Što je nekad bila trava, sad je beton” Ive Muškić

“Što je nekad bila trava, sad je beton” Ive Muškić

Foto: iz poziva organizatora

MMML Studio svoj rezidencijalni program nastavlja u petak, 11. listopada prezentacijom rada gostujuće umjetnice Ive Muškić pod nazivom Što je nekad bila trava, sad je beton. Početak je u 19 sati .

Na izložbi će biti predstavljeni novi radovi Ive Muškić, nastali tijekom trajanja rezidencijalnog programa koji sežu od medija fotografije, grafike do teksta kao integralnog dijela rada.
mmml-studio-iva-muskic.jpg"Hodajući po rubu tradicionalnog medija grafike ili pak eksperimentiranjem u mediju fotografije i neprestanim istraživanjem, Muškić dolazi do novih mogućnosti te nas dovodi do pitanja postojanosti konačnih rješenja. To je razlog zbog kojega ovu mladu umjetnicu u potpunosti možemo etiketirati kao „emerging artist“; umjetnicu čija bi karijera mogla krenuti uzlaznom putanjom uvjetujući njezinu ustrajnost i odricanje u kontekstu umjetničkog poziva. Rad koji je nastao na trotjednom rezidencijalnom programu rezultat je višemjesečnog istraživanja vlastitog ja i najbliže okoline (obitelji) kao i promišljanja o radu kao cjelini bez ukazivanja na određeni medij. Samim time Ivu Muškić možemo opisati kao vrlo zanimljivu umjetničku individuu koja tek “mora” opravdati svoje mjesto na sceni što se ovom zaokruženom cjelinom naziva Što je nekad bila trava, sad je beton u potpunosti potvrđuje. Ujedno, poziv na rezidenciju podrazumijevao je i stvaranje radova koji će multimedijalnim karakterom prijeći preko barijera „tradicionalnog“ te se u potpunosti posvetiti stvaranju umjetničkog rada koji u svojoj srži sadrži promišljanje, stvaranje, realizaciju i prezentaciju", stoji uz poziv na izložbu.
Iva Muškić rođena je u Vinkovcima 1993. godine. Maturirala je 2012. godine u Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku. Iste godine upisuje preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a zatim i diplomski studij. Diplomirala je 2018. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Odsjek likovne umjetnosti, mentor izv.prof.art. Mario Čaušić. Likovno se izražava u mediju grafike, crteža, digitalnih plakata i umjetničke fotografije.
Izlagala je na domaćim i na nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih radionica i kolonija u domovini i inozemstvu.
MMML Studio projekt je neprofitne organizacije UKRO zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja, trenutno u obliku kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Udruga UKRO raspolaže prostorom privatnog studija umjetnika Marija Matokovića te samim time i resursima koji se nalaze unutar njega. Studio se nalazi u sklopu nekadašnje tvornice plastike Analit u Osijeku (Hrvatska). Cilj rezidencije jest integrirati umjetnika u novu sredinu kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje grada/regije u kojoj stvara, promovirati umjetničke vrijednosti gosta umjetnika te u konačnici prezentirati njegov rad kao rezultat promišljanja tijekom boravka u umjetničkom studiju. Od 2017. godine kada je projekt započet realizirane su četiri rezidencije (2017. Filip Bojović, 2018. Mario Kolarić, 2019. Luka Kedžo i Iva Muškić) te se u 2019. planira još jedna rezidencija.
Rezidencija je financirana vlastitim sredstvima te sredstvima Grada Osijeka i Ministarstva kulture RH.