Stop prekomjernoj težini i pretilosti!

Stop prekomjernoj težini i pretilosti!

fotografirala Amoreta Bajto, Radio Osijek

Seminar o prevenciji i smanjenju prekomjerne tjelesne težine, dio projekta Osnivanja savjetovališta Hrvatskog Crvenog križa, održava se danas i sutra u Orahovici, a ugledni hrvatski stručnjaci pokušat će dati odgovore na goruća pitanja o prekomjernoj tjelesnoj težini. Na seminaru se, između ostaloga, govori o nutritivnoj terapiji pretilosti kao i o utjecaju lokalnih običaja na debljinu. O temama prekomjerne tjelesne težine govore, među ostalima, Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Aleksandar Včev, predsjednik GDCK Osijek, Vijorka Roseg, voditeljica Odjela za dobrovoljno davanje krvi i programe zdravstvene zaštite HCK te Eva Pavić, specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane iz KBC Zagreb.

orahovica-zgrada.jpg

Crveni je križ, duhovito komentiraju sudionici, brinuo o gladnima i žrtvama sila prirode i ljudi; danas su suočeni i s brigom o ljudima koji jedu previše i naizgled su sami sebi najveći neprijatelji. Ovisnost o hrani, debljinu kao bolest i put u ozbiljne zdravstvene krize treba na vrijeme prepoznati, a ljudima pomoći da preveniraju i smanje prekomjernu tjelesnu težinu prije nego li postane problem, kaže predsjednik Hrvatskog crvenog križa, Josip Jelić. Simptomatičnim smatra da će uskoro veći broj ljudi u svijetu patiti od posljedica prekomjerne težine nego gladi.

orahovica3.jpgorahovica1.jpg

Jedan od pionira borbe protiv debljine u Hrvata, doktor Mirko Koršić, koji je na orahovačkom skupu upozoravao na utjecaj lokalnih običaja na debljinu, kaže da je riječ o globalnom problemu i načinu života modernog čovjeka, te da treba sustavno, kroz edukaciju i radionice, raditi na ovom problemu. Vijorka Roseg koordinatorica je Projekta Crvenog križa i smatra da on ima velike izglede za uspjeh, te da je iznimno važno što je Crveni križ na vrijeme osmislio strategiju borbe protiv tihe ali rastuće epidemije. Nacionalni projekt na lokalnim se razinama prilagođava posebnostima i potrebama prostora, a pravi školski primjer dobre i učinkovite prakse opatijska je radionica znakovita naziva Sirove strasti“. Gordana Grgurina upoznala je sudionike skupa s ovim uspješnim praktičnim projektom koji ne samo da je pomogao osobama u regulaciji već i u održavanju normalne tjelesne težine. Rastući broj pretilih, posebice među djecom; nezavidno sedmo mjesto po tom broju  u Europi - Hrvatska je stvarnost. Problem smo prepoznali na vrijeme i svima je, ukoliko to žele, osigurana edukacija, pomoć i podrška ukoliko to žele- poručuju iz Hrvatskog crvenog križa.