Stožer predao potpise za referendum

Stožer predao potpise za referendum

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su prikupili oko 650 tisuća potpisa za referendum o promjeni manjinskoga zakona, stigli su u Sabor gdje će potpise predati predsjedniku Josipu Leki.

Time počinje procedura za raspisivanje referenduma o promjeni ustavnoga zakona o manjinskim pravima pa bi se umjesto trećine, dvojezičnost uvodila u lokalnim zajednicama u kojima manjina čini 50 posto stanovništva.To bi onemogućilo i uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Pridružilo im se tristotinjak simpatizera koji su prije polaska u Sabor otpjevali hrvatsku himnu ispod spomenika banu Jelačiću. Skandirali su "Hrvatska, Hrvatska" i "Vukovar, Vukovar". Građani koji prate pripadnike Stožera nose različite transparente među kojima i "Narod odlučuje", "Niste nezamjenjivi", "Da ste htjeli čuti žrtve rata, ne bi bilo referenduma". 
Pripadnicima Stožera potporu je došao dati i bivši hrvatski nogometni izbornik Ćiro Blažević. 

Predsjednik povjerenstva za temeljna i pravna pitanja u Stožeru Vlado Iljkić izjavio je za HR da bi eventualno nepoštivanje procedure moglo značiti ustavnu krizu. Pokušat ćemo potpise predati predsjedniku Sabora sa zahtjevom da se referendum raspiše u najkraćem roku, kako bi na neki način datum predaje potpisa "zacmentirali" po sadašnjem zakonu te da se na njega ne bi mogle odnositi odredbe ovog novog zakona o referendumu koje sustavno najavljuje premijer Zoran Milanović i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, rekao je Iljkić.

Stožer je svoje obavio, sad je na redu Hrvatski sabor, izjavio je predsjednik Stožera Tomislav Josić. Potvrdio da Stožer računa na mogućnost da Odbor za Ustav zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kojim bi se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisalo da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika pripadnici nacionale manjine ostvaruju u onim jedinicam u kojima njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosi najmanje polovinu, a ne trećinu kao sada.
Upitan što ako Ustavni sud odbije referendum, Josić odgovara "Ništa, idemo dalje". Što to konkretno znači nije otkrio. Uglavnom nećemo se predati i nećemo stati na ovome. Mi ćemo se boriti na sve demokratske načine da dođemo do cilja, poručio je. Zahvalio je volonterima koji su pomogli prikupiti potpise i građanima koji su ih dali. Nadamo se da će, uz Božju pomoć, ovaj put i pravo i pravda pobijediti i da ćemo doći do cilja, da će Vukovar postati mjesto posebnog pijeteta, što i jest, kaže Josić.
Inicijativa Stožera bit će tretirana na isti način kao i građanske inicijative prije nje, rekao je novinarima predsjednik Sabora Josip Leko koji se s predstavnicima Stožera sastao bez nazočnosti javnosti.