Stožer prikupio 650 tisuća potpisa za referendum

Stožer prikupio 650 tisuća potpisa za referendum

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio je kako je prikupio 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma. Potpisi su prikupljani 15 dana na oko 2000 mjesta u Republici Hrvatskoj.

Najviše potpisa, više od 160.000, prikupljeno je na području grada Zagreba, a najmanje u Istarskoj županiji, gdje su aktivisti Stožera nailazili na najviše otpora. U Vukovarsko-srijemskoj županiji prikupljeno je, prema dosadašnjim podacima, 47.800 potpisa.

Stožeru je dovoljno nešto više od 450.000 potpisa kako bi ostvario pravo na raspisivanje referenduma s ciljem izmjene članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravnu uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinica lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom.

Iz stožera su još jednom pozvali premijera Zorana Milanovića zbog najava da za njegova mandata ovaj referendum neće biti održan. 'Obavještavamo hrvatsku javnost da smo prikupili i do sada prebrojali 650 tisuća potpisa, a čekamo još jedan manji dio knjiga koji treba da nam stigne ovih dana', rekao je predsjednik stožera Tomislav Josić. 'Čudimo se što premijer naočigled cjelokupne hrvatske javnosti u svojim javnim istupima i izjavama vrši pritisak na Ustavni sud što ne bi smio nitko raditi, a on to i dalje čini', istaknuo je Josić.

'Ovdje se radi o, po mojem sudu, evidentno nedopuštenom pitanju i naš predsjednik je rekao što po tom moramo postupiti. Moje mišljenje je da je ovo pitanje koje ne može biti predmet referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava koje su sada u proceduri. Mislim da je ovdje iz aviona jasno da se radi o nedopuštenom pitanju', izjavio je predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin.