Stožer: Problem se još uvijek može riješiti razgovorom

Stožer: Problem se još uvijek može riješiti razgovorom

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara smatraju da se problem dvojezičnosti u Vukovaru još uvijek može riješiti u razgovoru s nacionalnim manjinama i obostranim razumijvanjem. Pozvali su Vladu da im u tome pomogne.

Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti prava niti jedne, rekli su njegovi predstavnici na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili i o prikupljanju potpisa za referendum. Europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom, kazao je Vlado Iljkić zadužen u Stožeru za pravna pitanja ocjenivši kako je u Vukovaru problem što je na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše. Prema njegovim riječima, kruta primjena zakona nikada nije dobra. Mislim da ovaj problem koji imamo u Vukovaru možemo još uvijek razriješiti u razgovorima s nacionalnim manjina te pozivam Vladu da nam u tom smislu pomogne, poručio je.

Snježana Patko je izvijestila kako još nije prikupljen dovoljan broj potpisa za refrendum ali kako prikupljanje ide dobro. Potužila se da na određenim mjestima na kojima se prikupljaju potpisi očekivano dolazi do provokacija i rekla da su one prijavljene policiji. Rekla je kako je do sada potpise za raspisivanje referenduma dalo 80 građana srpske nacionalnosti. Dvojica pripadnika rusinske manjine, Đuro Biki i Eugen Nađ, podržali su Stožer rekavši kako su pripadnici rusinske nacionalne manjine uz njega i protive se nastojanjima Vlade da se uvede dovjezičnost u Vukovaru. Kazali su i kako im smeta kada državni dužnosnici govore u ime nacionalnih manjina.
Stožer nije htio komentirati izjavu predsjednika Josipovića koji je rekao da će od obavještajnih službi tražiti detaljno izvješće o zbivanjima u Vukovaru 18. studenoga. Istaknuli su da je u ovoj državi sve moguće te kako će i oni nabaviti svoje snimke i slike te svima pokazati što se taj dan događalo. 

Predsjednik Stožera Tomislav Josić najavio je kaznenu prijavu protiv policajca PU vukovarsko-srijemske Saše Sabadoša zbog napada na branitelja Darka Pajčića prije desetak dana ispred zgrade Policijske postaje Vukovar. Stožer traži Sabadoševu trenutačnu suspenziju i, ponovno, ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.