Stožer smatra da ima dovoljno potpisa

Stožer smatra da ima dovoljno potpisa

Foto: Emica Elveđi/Cropix

U ponoć istječe rok za prikupljanje potpisa za referndum pod nazivom Vukovar - ne ćirilici. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tvrdi da je dobio dovoljan broj potpisa građana u inicijativi da se izmijene odredbe ustavnog zakona o manjinama. Milanović poručuje: "Referenduma o ćirilici neće biti."

Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog, potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja. Rekao je kako je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je danas poslao na teren pet tisuća volontera, a mnogi od njih nalaze se u blizini biračkih mjesta na kojima se danas odlučuje na referendumu o braku. Državno izborno povjerenstvo primilo je brojne prijave građana. Naime, pojedini štandovi bliže su od propisane udaljenosti od biračkih mjesta koja iznosi 50 metara. Dojave se provjeravaju, a DIP može pozvati policiju. Riječ je o kršenju odnosno narušavanju izbornog procesa. 

Dozvole za postavljanje štandova izdaju gradovi, odnosno općine, pa to formalno ne spada u nadležnost DIP-a.
No Povjerenstvo je, ipak, već ranije upozorilo da bi preblizu postavljeni štandovi vukovarskog Stožera mogli ometati današnje glasovanje. Birači bi mogli biti dovedeni u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na referendum o braku, a osim toga prevelik broj ljudi na jednom mjestu blizu glasačkih mjesta mogao bi otežati pristup biralištu, tumači DIP. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je u podne da policija ni danas nije imala posla vezano za bilo kakve incidente. 

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Šibeniku kako smatra da je današnji referendum samo topovska priprema za referendum o ćirilici. Ali, kazao je, onima koji tu akciju namjeravaju provesti to neće proći, ma koliko potpisa skupili. Ovo je zadnji referendum na kojem većina manjini uzima prava, istaknuo je Milanović. Najavio je da će to dogodine regulirati i u Ustavu RH.