Stožer:"Imamo dovoljno potpisa"

Stožer:"Imamo dovoljno potpisa"

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara prikupio je dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje refrenduma za promjenu zakonodavnog okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, potvrdio je glasnogovornik Stožera Igor Gavrić.

Uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa da možemo zatražiti raspisivanje refrenduma i očekujemo od Vlade da će, nakon potrebne procedure, poštivati volju hrvatskog naroda, naglasio je Igor Gavrić dodajući kako ih raduje da su sakupili dovoljan broj potpisa te da će se referendum morati raspisati prema pitanju koje su i postavili. Želim obavijestiti da mi tim referendumom želimo uskladiti naš ustav s naprednim zemljama Europske unije, rekao je Gavrić. Ocjenjuje da je to ne samo pobjeda Stožera već i građana Hrvatske. Gavrić je ponovio kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ne želi i nema namjeru ugroziti bilo čija prava.

Koliko je točno prikupljeno potpisa za raspisivanje referenduma, Gavrić nije mogao reći najavivši kako će brojenje trajati danas i sutra, a točni podaci obznanit će se u srijedu na konferenciji za novinare.
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara morao je prikupiti više od 450.000 potpisa kako bi ostvarili pravo na raspisivanje referenduma s ciljem izmjene članka 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina, koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravnu uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom.

Potpise su počeli prikupljati 17. studenog na oko 2.000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Prikupljanje potpisa završilo je sinoć u ponoć.

Milanović: "Referenduma o ćirilici neće biti"

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je danas da će se Vlada "svim pravnim sredstvima" suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina, za što je jučerašnji referendum o braku bio samo priprema. Nakon današnje sjednice osječkog Gradskog vijeća Milanović je ocijenio kako je jučerašnji referendum o braku bio "kamuflaža i topnička priprema" za referendum o pravima nacionalnih manjina, ustvrdivši kako taj refrendum, dok je on predsjednik Vlade, "neće nikada proći".
Na upit očekuje li za održavanje referenduma o pravima nacionalnih manjina reakciju Ustavnoga suda premijer Milanović je odgovorio kako reakcija Ustavnoga suda u tom slučaju nije potrebna, jer je to puno ozbiljnije pitanje, u kojem se radi o "otvorenoj diskriminaciji", pa se "ne treba skrivati iza Ustavnog suda".
"Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerirati pritisak na manjine, i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sustav prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti. To smatram lošom i nedobronamjernom inicijativom, kojoj ćemo se suprotstaviti svim pravnim sredstvima", rekao je Milanović.
Dodao je kako u tome nije potreban Ustavni sud, jer "Hrvatski sabor donosi Ustav, i sam ga je ovlašten tumačiti, a ako pogriješi u tome tumačenju, kod donošenja zakona, Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati".

Na izjave premijera Zorana Milanovića kako referendum o ćirilici neće biti proveden ma koliko potpisa bude prikupljeno Vlado Iljkić kaže kako premijer svjesno ili nesvjesno, sve češće sukobljava većinu i manjinu u Hrvatskoj. –Smatram da je svojim izjavama preduhitrio i Ustavni sud i sve druge instance i svojim autoritetom pokušava nešto riješiti. Voljeli bismo da je takav bio i u slučaju kada se u Vukovaru nisu stekli uvjeti za potpunu provedbu Zakona o nacionalnim manjinama i da je tada bio konstruktivan bar malo-ocjenjuje Iljkić  te dodaje da će se stožer služiti svim demokratskim metodama za ostvarivanje svog cilja. –Imamo peticije, referendume, mirne prosvjede pa i građanski bunt i neposluh. Ta nam prava nitko ne može oduzeti, to su elementi direktne demokracije, odnosno načini da građani sudjeluju u političkom životu zemlje između izbora koji se održavaju svake četiri godine-naglasio je Iljkić.