Strahovi kod pasa s naglaskom na strah od pucnja

Strahovi kod pasa s naglaskom na strah od pucnja

fotografije Amoreta Bajto

Predavanje o temi "Strahovi kod pasa s naglaskom na strah od pucnja" u organizaciji udruge Udruga House of Paws, a ususret predstojećim blagdanima, održat će se 30. studenog u 15 sati u sjedištu Gradske četvrti Retfala.

irena-petak.jpgPredavačica je Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja, Trajanje predavanja je dva sata nakon čega je predviđeno neformalno druženje uz razgovor i kavu. Za svakog sudionika predavanja sponzori su osigurali poklone. 

Sadržaj predavanja je:
- Što je strah
- Normalni strah, patološki strah i fobije
- Pseće emocije
- Strah i stres
- Osnove: epigenetika, genetika, socijalizacija, odgoj i trening
- Kada i kako je moguće spriječiti nastanak ovog problema
- Opcije za rješavanje problema
- Pitanja i diskusija

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. bavi se ponašanjem i dobrobiti životinja već više od 20 godina. Studirala je biologiju (ekologiju) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te doktorirala na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. O rješavanju problema u ponašanju kućnih ljubimaca učila je na sveučilištima u Edinburgu i Bristolu.

Školovala se u Austriji, Irskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Nizozemskoj. Na Sveučilištu u Edinburgu magistrirala je primijenjenu etologiju i dobrobit životinja, s temom o komunikaciji pasa. Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova, te se dugi niz godina bavi i popularizacijom znanosti.

Odmah nakon studija radila je honorarno na Hrvatskom radiju, te zatim 11 godina na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom proteklih devet godina volontirala je i radila za udrugu Prijatelji životinja, Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, te udrugu Šapica (iz Zaprešića). Od 2015. godine Irena je stalni sudski vještak za ponašanje i dobrobit životinja.

Irena radi kao savjetnica za ponašanje životinja, posebno kućnih ljubimaca s problemima u ponašanju. Surađuje s doktorima veterinarske medicine, brojnim udrugama za zaštitu životinja, drži predavanja, gostuje na radiju i televiziji, piše članke i komentare za različite novine, časopise i portale – uglavnom o temama vezanim za kućne ljubimce i divlje životinje.

Živi s udomljenom njemačkom lovnom terijerkom Gwen.