Strategija razvoja društvenog poduzetništva

Strategija razvoja društvenog poduzetništva

Udruga Roda kao primjer uspješnog društvenog poduzetništva

Nakon Splita, javna rasprava o Strategiji razvoja društvenog poduzetništva od 2014. do 2020. godine održana je i u Osijeku.

Hoćemo li nakon sporadičnih primjera socijalnog poduzetništva u ovoj godini snažnije prisvojiti taj model poslovanja - o tome i ostalim pojedinostima bilo je riječi na osječkom predstavljanju i konzultacijama vezanima uz Strategiju razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U prisustvu predstavnika grada i županije, jedinica lokalne samouprave, udruga i tvrtki predstavljen je opsežan dokument kojim bi se omogućilo snažnije pokretanje koncepta stvaranja ekonomske i socijalne vrijednost. Hrvatska ima velike potencijale za razvitak društvenog poduzetništva, posebice znamo li da već godinama djeluju brojne udruge i zadruge među kojima već sada imamo dobre primjere takvog pristupa - istaknula je uime Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević. Ustvrdila je kako se, nažalost, neki primjeri društvenog poduzetništva nisu održali, ali nakon što zaživi Strategija razvoja, očekuje da će Hrvatska imati bolje preduvijete za snažniji uzlet gospodarskog poduzetništva.

Uz Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, osječko predstavljanje nacionalne Strategije društvenog poduzetništva organizirali su British Council, CEDRA Osijek i udruga Slap. Javna se rasprava nastavlja u Čakovcu, Rijecu, Kutini, Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu. Iscrpnije o nacionalnoj strategiji razvoja društvenog poduzetništva na internetskim stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.