Studenti prava organizirali konferenciju o pravnim temama Europske unije

Studenti prava organizirali konferenciju o pravnim temama Europske unije Studenti prava organizirali konferenciju o pravnim temama Europske unije

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Pravni i politički aspekti Europske unije- tema je ovogodišnjeg trodnevnog kongresa Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku. Drugi je to kongres u organizaciji Studentskog zbora toga fakulteta a ovogodinji je organiziran u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Temom se želi potaknuti promišljanje o važnosti Europske unije u području nacionalnih prava i politika, o temeljnim idealima Unije i svakodnevnoj realnosti, ulozi nevladinih organizacija te vanjskoj politici Unije. 

Europska unija se, u ovom trenutku više nego ikada, mora pozicionirati na međunarodnoj sceni- istaknuo je na otvorenju skupa v.d. dekana Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević. Uz već stare izazove, poput posljedica Brexita, suočava se i s novima koji traže brze odgovore: zdravstvena kriza s koronavirusom i migrantska kriza na granicama Europske unije. 

Tema kongresa izabrana je s ciljem naglašavanja važnosti prava Europske unije koje je putem uredbi i direktiva implementirano u unutarnje pravo Republike Hrvatske. Predavači, pravni stručnjaci, teoretičari i praktičari, dolaze s osječkog i zagrebačkog fakulteta, iz Europskog parlamenta, s Ustavnog suda... Kongres se sutra nastavlja temama, među ostalim, o pravosudnoj suradnji te postulatima prava Unije u građanskom parničnom postupku.