Studentima i stipendije za izvrsnost!

Studentima i stipendije za izvrsnost!

Na petoj sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prihvaćen je prijedlog iznosa sredstava namijenjenih za stipendije za izvrsnost u Osijeku u sljedeće dvije akademske godine .

Prije odluke Senata, pozitivno mišljenje na taj prijedlog dao je Odbor za financijsko poslovanje i proračun Sveučilišta u Osijeku. Pri tome je određeno da će se u svakoj od navedene tri akademske godine izabranim redovitim studentima isplatiti po 140 stipendija u mjesečnom iznosu od 900 kuna (isplaćuje se svih 12 mjeseci u godini), što za svaku akademsku godinu ukupno iznosi 1,512 milijuna kuna. Ujedno je usvojen i prijedlog Natječaja za dodjelu sveučilišnih stipendija u akademskoj 2015./2016. godini, koji će uskoro biti raspisan. Na osnovu toga Natječaja bit će dodijeljeno: 130 stipendija za izvrsnost (900 kuna mjesečno), 10 stipendija studentima aktivnim sportašima (900 kuna mjesečno), 60 stipendija studentima u stanju socijalne potrebe (900 kuna mjesečno) i 10 potpora studentima u stanju socijalne potrebe (plaćanje 50 % ili 100 % školarine). Imenovano je i peteročlano Povjerenstvo za dodjelu studentskih stipendija i potpora redovitim studentima Sveučilišta u Osijeku, a vodi ga predsjednik izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente.
Članovi Senata prihvatili su prijedlog promjene naziva Elektrotehničkog fakulteta Osijek. Na temelju izrađenog Elaborata o promjeni naziva, Fakultetsko vijeće prethodno je 1. ožujka 2016. godine jednoglasno prihvatilo prijedlog promjene naziva u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a sada je to prihvatio i Senat. Prijedlog je upućen u dalju proceduru koja, između ostaloga, podrazumijeva i izmjenu Statuta navedenoga Fakulteta. Uz to, potvrđeno je da će se 36. promocija doktora znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održati u subotu, 9. travnja 2016. godine, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U dva dijela (u 10 i u 11.30 sati) bit će promovirano ukupno 84 doktora znanosti, i to kako slijedi: Ekonomski fakultet (15), Elektrotehnički fakultet (6), Filozofski fakultet (10), Građevinski fakultet (2), Medicinski fakultet (14), Poljoprivredni fakultet (9), Pravni fakultet (1), Prehrambeno-tehnološki fakultet (2), Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu (2), Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku (7) te poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni studiji Molekularne bioznanosti (14) i Zaštita prirode i okoliša (2).
Osim toga, članovi Senata prihvatili su niz izmjena i dopuna studijskih programa različitih studija na Sveučilištu u Osijeku te usvojili godišnja izvješća dekana i pročelnika znanstveno-nastavnih sastavnica za akademsku 2014./2015. godinu. Donesene su i odluke o razrješenju predstavnika i potvrdi izbora novih studentskih predstavnika za članove Senata. Na temelju odluke Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku od 27. siječnja 2016. godine kojom je, zbog završetka studiranja dosadašnjeg predsjednika Zbora Dalibora Tufekovića umjesto njega za vršiteljicu dužnosti predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku imenovana Iva Kovačević, studentica Ekonomskog fakulteta Osijek; za nove članove Senata izabrane su Iva Kovačević i Marija Bježančević, članica Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i studentica Građevinskog fakulteta Osijek.