Sudbina polovice zaposlenih u Baranji vezana je uz Agrokor

Sudbina polovice zaposlenih u Baranji vezana je uz Agrokor Sudbina polovice zaposlenih u Baranji vezana je uz Agrokor

foto:jatrgovac.com

Problemi u Agrokoru izravno se odražavaju na poslovanje brojnih poljoprivredih i prehrambeno - prerađivačkih tvrtki, te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji, a posebice u Baranji. Polovica zaposlenih radi u Agrokor grupi

Stanje u Agrokoru izravno se odražava na poljoprivredu i gospodarstvo u cijeloj Hrvatskoj. Probleme u toj najvećoj hrvatskoj tvrtki koja zapošljava više od 30.000 ljudi vjerojatno bi najviše osjetili zaposleni u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, kao i brojni kooperanti u Baranji. Naime, polovica ukupno zaposlenih Baranjaca, tj. njih 1.700 radi u Belju koje je dio Agrokor grupe. Prema riječima gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša samo na području Belog Manastira Belje zapošljava oko 800 radnika. Tome treba pridodati, kaže Doboš, i članove njihovih obitelji, "a kada se pribroje i brojni kooperanti dolazimo do brojke od nekoliko tisuća osoba izravno ovisnih o Belju", napominje gradonačelnik. "Vjerujem da će se pronaći rješenje, jer poljoprivreda je uz prerađivačku industriju djelatnost koja osigurava kakvu - takvu egzistenciju stanovništvu", rekao je Doboš na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio program potpore u poljoprivredi.  

Na natječaj se prijavilo više od 50 zainteresiranih, a iz gradskog proračuna za plasteničku, ekološku i organsku proizvodnju, proizvodnju meda, te poljoprivrednike početnike izdvojeno je oko 330 tisuća kuna. Natječaj će biti otvoren do kraja studenoga ove godine, a za nekoliko dana organizirat će se i razgovori sa sudionicima natječaja, rekao je gradonačelnik Ivan Doboš. Gradska uprava potpisala je i ugovor s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku koji bi pružio stručnu pomoć u provedbi programa potpore.  

Doboš o Belju i Agrokoru

Doboš o potporama u poljoprivredi