Suradnja dunavskih luka Vukovar i Constantza

Suradnja dunavskih luka Vukovar i Constantza

Hrvatska dunavska Luka Vukovar i rumunjska dunavsko-crnomorska Luka Constantza svoju su desetgodišnju poslovnu suradnju okrunile u srijedu sporazumom o suradnji i razumijevanju kojega su u Vukovaru svečano potpisali direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević i komercijalni direktor Luke Contantza Geogre Gabriel Visan.

"Sporazum je kruna dosadašnje suradnje, a nadam se da će se izlaskom Hrvatske iz gospodarske krize ta suradnja dodatno produbiti", izjavio je direktor vukovarske Luke Tomislav Mihaljević posebno istaknuvši značaj Luke Constantza za sve robe koje dolaze u Hrvatsku, ali i značaj najvećega rumunjskog brodara, Grupe TTS, koji preferiraju Luku Vukovar kada dovoze robu za Hrvatsku ili BiH. Govoreći o poslovanju Luke Vukovar, Mihaljević je naglasio da je ta tvrtka bez kreditnih zaduženja, stabilna i likvidna, no da promet od 2012. ponovno pada - 2012. je luka prekrcala 414.000 tona tereta, godinu potom 337.000 tona, a 2014. bilo je to 246.000 tona.
"Ove godine, nažalost, bilježimo dodatnih 10 posto pada u odnosu na prošlu godinu", dodao je Mihaljević te izrazio uvjerenje da bi, u drugoj polovici godine, porastom gospodarskih aktivnosti, Luka mogla bilježiti bolje poslovne rezultate. Komercijalni direktor Luke Constantza George Gabriel Visan naglasio je da slične sporazume ta rumunjska luka ima s dvadesetak drugih europskih luka.
Constantza je, dodaje, dunavsko-crnomorska luka s 23.000 zaposlenih i preko 55 milijuna tona prekrcana tereta od čega se 12,5 milijuna tona odnosi na promet Dunavom, a ostalo na maritimni promet. To je luka koja povezuje Europu preko Dunava sa Crnim morem i cijelim svijetom te se hrvatskim gospodarstvenicima preko te rumunjske luke pružaju ogromne mogućnosti.
Pomoćnik ministra za pomorstvo, unutarnju plovidbu i sigurnost plovidbe Igor Butorac ocijenio je da se današnjim sporazumom Luci Vukovar otvara mogućnost da se pozicionira kao regionalna luka za države okruženja, prvenstveno BiH, ali i Austriju i Mađarsku, te da proaktivnom politikom i stvaranjem skladišnih kapaciteta ima potencijal da se robe distribuiraju u zemlje okruženja.
Svečanom potpisivanju sporazuma o suradnji Luke Vukovar i Luke Constantza nazočili su brojni poslovni partneri vukovarske i rumunjske luke, a pozdravne riječi su uputili rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj Cosmin George Dinescu, direktor u rumunjskom ministarstvu transporta Viorel Olea, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.