Suradnja Medicinskog fakulteta i rovinjske bolnice

Suradnja Medicinskog fakulteta i rovinjske bolnice

Medicinski fakultet u Osijeku i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Doktor Martin Horvat" iz Rovinja potpisali su sporazum o suradnji.

Međusobna suradnja zasnivat će se na znanstveno-istraživačkom radu, zdravstvenoj suradnji u obliku razmjene svojih nastavnih i studentskih kadrova te na zajedničkom apliciranju projekata prema raspoloživim fondovima Europske unije.
Rovinjsku bolnicu vodi dr Marinko Rade, koji se unatoč brojnim ponudama prestižnih svjetskih institucija odlučio vratiti u rodnu Istru. Prošle je godine američki znanstveni časopis Spine ravnatelja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju proglasio najboljim mladim znanstvenikom u području patologije kralježnice za 2014. godinu. I dalje radi na nekoliko istraživačkih projekata u Finskoj, a želja mu je da dio svojih istraživanja prebaci u Hrvatsku. „Istraživanja koja provodim paket je koji je došao samnom u Hrvatsku i sad bih zaista htio vidjeti s kim bih podijelio taj paket. Iskreno, nisam mogao naći bolje partnere od osječkog sveučilišta, jer je to, realno, najbrže rastući fakultet medicine u zemlji, suradnja je vrlo konstruktivna, vrlo perspektivna i to je ono što tražimo. I rovinjska se bolnica brzo razvija - paralelno možemo jako puno toga napraviti “, izjavio je Rade. 
marinko-rade-ortopedija.jpgCilj ugovora o suradnji, prema njegovim riječima, jest poticaj i doškolovanje kadrova bolnice te napredovanje cijele ustanove. „Ovo ujedno predstavlja i prvi korak kojim bi jednog dana rovinjska bolnica postala klinika, što je hijerarhijski puno jača, važnija i stabilnija ustanova“, naglasio je ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Doktor Martin Horvat“.
Potpisivanje ugovora između Medicinskog fakulteta u Osijeku i Ortopedske bolnice u Rovinju rezultat je otvaranja ureda osječkog sveučilišta u Puli. Suradnja je počela prošle godine otvaranjem studija sestrinstva na pulskom sveučilištu, podsjeća rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. Željko Turkalj. Sličan sporazum o suradnji postoji i između Sveučilišta u Osijeku i porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. 
Suradnja Istarske i Osječko-baranjske županije ne bi trebala stati samo na polju znanosti, smatra predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić: „Nama je ta veza sa Slavonijom jako logična i mislim da su naši ljudi su sličnih karakteristika: radišni, žele napredovati, žele stvoriti nešto kvalitetno dobro i tu smo našli dobre sugovornike na osječkom Sveučilištu. U Rovinju žive još dvije porodice Strossmayer moram reći i to je nešto što nas vezuje i vjerujem da ćemo uspjeti u ovome“, rekao je Drandić.