Suradnja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Podravke

Suradnja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Podravke Suradnja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Podravke

foto: HRT/Mirta Milas

Potpisani su ugovori za financiranje dva istraživačko-razvojna projekta:"Primjena Supisola, patentiranog sastojka Podravke u razvoju mliječnih namaza i sireva sa smanjenim udjelom soli" te "Primjena nusproizvoda prerade rajčice kao funkcionalnog sastojka"

Dekan Prerambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislav Babić istaknuo kako će se projektima vrijednosti 300.000 kuna  raditi na razvoju novih proizvoda. Članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina rekla rekla je kako ta tvrtka brine o odživom razvoju i zdravlju potrošača. Prema uredbi Europske unije do 2020. godine, koju je prihvatila i Hrvatska, treba smanjiti unos soli u organizam za 25 posto. Jasmina Ranilović, direktorica istraživanja i razvoja u Podravci pojasnila je kako se navedenim projektima traži prilika za razvoj novih proizvoda koji će se plasirati u Hrvatskoj, ali i u zemljama Europske unije i u svijetu. Projekti doprinose inovaciji, kreaciji i dodanoj vrijednosti prehrambenog proizvoda. "Kod prerade rajčice pokožica i sjemenke smatraju se nusproizvodom ili otpadom od prerade. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da je upravo taj nusproizvod bogar vlaknima, mineralima, vitaminima, bjelančevinama te likopenom. Mi želimo s s Preghrambeno tehnološkim fakultetom kroz istraživački projekt dokazati primjenu nove tehnologije koja će maksimalno sačunati nutritivni sastav tog otpada kako bismo ga vraćali natrag u preradu, u proizvodnju kao dodanu vrijednost proizvodima. Uz rajčicu, tu se radi i o čitavoj paleti drugih bioloških proizvoda. To je u skladu s kružnom ekonomijom koju propagira i Europka unija", izjavila je Jasmina Ranilović.

Rektor Vlado Guberac: " Osječko je sveučilište pokretač razvoja cijele istočne Hrvatske. Potencijal koji ima sveučilište u 18 000 studenata i znanstveno-nastavnom osoblju treba iskoristiti za ovakve projekte. Prehrambeno-tehnološki fakultet ima najrazvijeniju suradnju s gospodarstvom i provodi čitav niz projakata koji su primjenjivi u neposrednoj proizvodnji". 

rektor Vlado Guberac, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Juroslav Babić i Jasminka Ranilović iz Podravke