Susret lutkara Hrvatske u Osijeku

Susret lutkara Hrvatske u Osijeku

U Dječjem kazalištu Baranka Mihaljevića od 1. do 3. lipnja 2015. godine traje 25. SLUK- Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske.

SLUK je kazališni festival posvećen isključivo lutkarskoj umjetnosti i to lutkarskoj umjetnosti Hrvatske, a održat će se u Osijeku od 1. do 3. lipnja 2015. te okupiti preko 300 sudionika iz lutkarskoga svijeta Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva. Festival partnerski organiziraju Dječje kazalište Branka Mihaljevića u partnerstvu s Umjetničkom akademijom u Osijeku, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Županije Osječko-baranjske, Turističke zajednice grada Osijeka i Ministarstva kulture.

edb3065164dd4ba18bd0.jpg

Program ovogodišnjeg SLUK-a najavili su izvršni producent Ivica Lučić, urednica programa Jasminka Mesarić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham. Bit će izvedeno deset predstava u programu koji se ocjenjuje i koji konkurira za nagrade te četiri gostujuće predstave kazališta i scena iz Mostara, Vukovara te Umjetničke akademije u Osijeku. Izbornik programa SLUK-a je Zvonko Festini, a u ocjenjivačkom su sudu Sanja Nikčević, Ajda Roos, Mira Perić Kraljik, Joško Juvančić i Pero Juričić. Uz njih će predstave ocjenjivati i poseban peteročlani Dječji prosudbeni odbor. Najavljen je dolazak oko 250 sudionika iz kazališta koja se natječu te gostujućih kazališta. Slovačka, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija samo su neke od zemalja iz kojih dolaze gosti na SLUK, a bit će održana i godišnja skupština Hrvatskog centra UNIMA-e. Urednica programa Jasminka Mesarić izjavila je kako se u Hrvatskoj postavljaju iznimno vrijedne lutkarske predstave, da taj segment kulture gotovo i ne osjeti krizu, a naša se kazališta iz svijeta vraćaju s brojnim vrijednim nagradama osvojenim na različitim festivalima.

Zanimljivost je prvi nastup vukovarskih lutkara s predstavom "Ti loviš". Riječ je o mladoj Sceni Martin Hrvatskoga doma u Vukovaru , a predstavu je režirala i adaptirala Osječanka Lidija Helajz

Bit će otvorene i tri izložbe- Zvučni vrt Petera Kusa otvara se u ponedjeljak (1. lipnja) u 17,30 u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a u pitanju je interaktivna izložba izvornih glazbenih instrumenata. Bit će organizirane i posebne radionice i slušaonice za djecu koja posjete Muzej likovnih umjetnosti. U galeriji Waldinger također u ponedjeljak u 18,30 otvara se izložba "Slukovnica 2- naši suvremenici" na kojoj će se moći pogledati lutke i scenska ostvarenja desetak vrhunskih hrvatskih majstora lutkarstva i slikarstva. Treća je izložba "padobranaca s knjigama" Homines Volantes već postavljena u predvorju Dječjeg kazališta u Osijeku, a autorica je Zdenka Bilušić iz šibenskoga kazališta.

852a50eb6c69a40bdebe.jpg

Ni ove godine nije izostala potpora Grada Osijeka, istaknuo je dogradonačelnik Vladimir Ham te dodao kako se, "bez obzira na čudnovate proračunske situacije nije smjela ugroziti ovakva tradicija i fenomenalna stvar". Čestitao je organizatorima na sjajnom odabiru predstava i programa. 

Ovogodišnji će SLUK biti zanimljiv i po velikim jubilejima jer 30 godina umjetničkog rada slave djelatnici osječkog Dječjeg kazališta- Lidija Helajz, Tihomir Grljušić i Đorđe Dukić

Dravskog patuljka, statuu koja će biti dodijeljena najboljim ostvarenjima na ovogodišnjem SLUK-u, kreirala je Osječanka Saša Došen Lešnjaković, a ona je osmislila i cjelokupan vizualni identitet 25. SLUK-a. 

sluk25.jpg

"SLUK je festival UNIMA-e koji se održava bienalno i kojega svi sudionici vole i željno iščekuju. Teško je reći zašto ga toliko volimo, je li zato što je tek svake dvije godine ili zato što se održava u svibnju, u najljepše godišnje doba ili zato što se vidimo s dragim prijateljima i kolegama ili sve to zajedno pa i još puno više… U situaciji kad je kultura (financijski) osiromašena zbog čega festivali i smotre kulturnih događanja sve kraće traju i sve manje sudionika imaju i sve se manje sudionici imaju prigode međusobno družiti, izmjenjivati iskustva i gledati se, pa i uspoređivati, u tim i takvim vremenima ovakav jedan događaj ima posebnu vrijednost. Ne umanjujući doprinose i zasluge drugih gradova gdje se sve održavao SLUK, moram reći, ipak je Osijek kao grad domaćin postao i ostao kultno mjesto održavanja ovog susreta. Kad se spomene SLUK, nekako misao sama krene prema ovoj našoj ravnici gdje se široka duša slavonska otvara i domaćinski prihvaća sve drage prijatelje, bude se sjećanja na sve lijepe (pa i one manje lijepe kao što je bilo 1995.) trenutke a bilo ih je… I bit će ih opet jer se 2015. opet SLUK održava u Osijeku. I opet će se Skupiti Lutkari U Kazalištu u našem gradu. I nek’ se skupe!", zapisao je u knjižici susreta Ivica Lučić, izvršni producent SLUK-a i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Susret lutkara i lutkarskih kazališta hrvatske – SLUK – kazališni festival posvećen isključivo lutkarskoj umjetnosti i to lutkarskoj umjetnosti Hrvatske. Prvi SLUK održan je u Opatiji 1969. godine kao posljedica festivalske pozornice u Šibeniku, PIF-a, i ‘Jeseni u Opatiji – Lutke za djecu i odrasle.’ Organizacijski i umjetnički obrisi budućega bijenalnog festivala zacrtani su u Osijeku 1977. godine kada je SLUK našao svoje mjesto pod suncem u organizaciji Dječjeg kazališta i nekoliko osječkih institucija kulture. SLUK je od tada natjecateljski festival, pa je pozornost usmjerena na umjetničke domete izabranih predstava. Predstave se izvode na različitim pozornicama na kojima, osim domaćih, predstave izvode i strani ansambli. Nakon dugog niza godina održavanja u Osijeku 1991. godine SLUK je održan u Zadru i to je bio zadnji susret u bivšoj državi. Od 1993. godine – od prvog SLUK-a u samostalnoj Hrvatskoj do danas – susret se održava u Osijeku, no po jedan susret održan je i u Splitu i Zadru. Razlog tomu je što su Split i Zadar dobili nove kazališne zgrade. Festival je prošao različite organizacijske mijene i postao mjesto susreta i smotre ponajboljih lutkarskih ostvarenja u državi.