Susret ugode s hrvatsko-makedonskom pjesnikinjom Ljerkom Toth Naumovom

Susret ugode s hrvatsko-makedonskom pjesnikinjom Ljerkom Toth Naumovom Susret ugode s hrvatsko-makedonskom pjesnikinjom Ljerkom Toth Naumovom
Foto:HRT/M.Milas Foto:HRT/M.Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

U sklopu 22-ih Dana braće Miladinov u čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku predstavljena je zbirka "Nevidljiva vrata" Ljerke Toth Naumove, dobitnice nagrade "Književni most" Društva pisaca Makedonije.

Knjiga je tiskana 2017. u Skopju, a nakladnici su Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i Hrvatska Matica iseljenika u Zagrebu. Za dizajn knjige zaslužan je akademski slikar Dubravko Naumov koji živi i radi u Torontu u Kanadi. Ljerka Toth Naumova prevodi i piše na makedonskom i hrvatskom jeziku, a ovo je njezina sedamnaesta knjiga. Članica je Društva makedonskih pisaca i članica Društva hrvatskih književnika te dugogodišnja članica Zajednice Hrvata u Makedoniji i urednica glasila "Hrvatska riječ". Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada među kojima su nagrada "Danica Ručigaj" za najbolju knjigu pjesama, objavljenu 2015. godine, nagrada "Grb općine Rešetari", kojom je nagrađena za suradnju između Hrvatske i Makedonije te za pjesničko stvaralaštvo, čuvanje hrvatske kulture i baštine. Pjesnikinja je most koji kontinuirano jača između Makedonije i Hrvatske, posebno na kulturnom polju – ocijenili su članovi komisije koja je književnici dodijelila nagradu. Zbirka "Nevidljiva vrata" tiskana je na hrvatskome jeziku, jednom od osam manjinskih jezika u Makedoniji. Autorica je istaknula kako zbirkom predstavlja svoju unutrašnjost kroz sjećanja, brišući granice između dviju domovina - Hrvatske i Makedonije. "Sjećanje je kao susret, ništa što živ čovjek ne može izgubiti, a što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti".