Suvremena fotografija vjenčanja

Suvremena fotografija vjenčanja

U sklopu prve fotografske radionice “East” u organizaciji Tomislava Marcijuša i Lare Barišić u Muzeju Slavonije postavljena je grupna izložba fotografija pod nazivom “Suvremena fotografija vjenčanja”. Izložba će biti otvorena do 17. travnja, a posjetiteljima je ulaz slobodan.

Muzej Slavonije tom će prigodom obilježiti obljetnice vezane uz poznati osječki fotografski atelijer Varnai. 
„Ovo je izvanredna prilika da se Osijeku i okolici prikažu radovi polaznika radionice koji različitim stilovima fotografiraju vjenčanja diljem svijeta. Pored društvenih mreža, i dalje je lijepo i veoma važno izlagati svoje radove užoj i široj publici. Svrha ove izložbe je da se polaznici radionice kroz izložene radove povežu te možda na drugačiji način shvate i dožive tuđi rad“, naglašava organizator radionice i fotografske izložbe Tomislav Marcijuš.
Svijet vjenčane fotografije promijenio je priču još prije nekoliko godina. Fotografi su počeli bilježiti, na dokumentaran način, stvarne i istinske trenutke, fotografirati detalje, hvatati svjetlo i sjene, stvarati svoju subjektivnu sliku vjenčanja. Svrha dokumentarne fotografije je da utječe na javnost i potakne određene društvene promjene. Upravo ova izložba prikazuje dokumentarne fotografije raznih fotografa iz Hrvatske i susjednih zemalja koja potiče na promijene i kreativnost u gradu. Filmska i dramatična atmosfera odabranih i izloženih fotografija prikazat će novi pristup vjenčanoj fotografiji, kao i novo viđenje iste. „Promjene su dobre i treba ih podržavati u svakom poslu. Kada primijetiš da se mijenjaš, da želiš raditi na novim stvarima i mijenjati iste, tada rasteš u svom poslu.“ – naglašava Marcijuš.
Autori fotografija su Nina Roland, Ana Alšić, Nebojša Mrđa, Milica Obradović, Vladimir Veličković, Marija Veljković, Ines Krivec, Nika Lazendić, SanjaTušek, Mateja Stanojević, Jelena Vlatković, Tomica Rašetina, Luka Radek i Gaja L Kutnjak.
vjencana-slika-mame-i-tate.jpgMuzej Slavonije koristi prigodu gostovanja izložbe kako bi obilježio 110 godina od osnutka najdugovječnijeg osječkog fotografskog atelijera Varnai i 100 godina od smrti utemeljitelja toga atelijera fotografa Ludwiga Luje Varnaia. Unatoč sveopćoj popularnosti i dugovječnosti ovog fotoatelijera, u fundusu Muzeja Slavonije čuva se relativno mali broj fotografija koje su u njemu nastale. U Zbirci fotografija Muzeja Slavonije nalazi se secesijski oslikani pano s fotografijama koji je osječki građanin Friml posvetio stotoj obljetnici proglašenja Osijeka Slobodnim i kraljevskim gradom. Taj je pano ujedno jedan od prvih Varnaievih radova nastao u godini osnutka njegovog osječkog atelijera 1909. godine. U fundusu se čuva i nekoliko vjenčanih fotografija po kojima je atelijer stekao veliku slavu, osobito u drugoj polovici 20. stoljeća.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 17. travnja. Posjetitelji mogu posjetiti izložbu od utorka do subote u vremenu od 10 do 18 sati.