Suvremeni uređaj za očitavanje peludi postavljen u Osijeku

Suvremeni uređaj za očitavanje peludi postavljen u Osijeku Suvremeni uređaj za očitavanje peludi postavljen u Osijeku
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Uređaj za očitavanje koncentracije peludi postavljen je na krovu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kada, nakon probnoga rada, od iduće godine bude u punoj funkciji, alergičari će pomoću mobilnih aplikacija u svakom trenutku moći doznati kolika je koncentraciju peludi alergenih biljaka.

Uređaj je kupljen u sklopu prekograničnog EU projekta "RealForAll" čiji je nositelj novosadski Institut BioSense, a partneri s hrvatske strane Grad Osijek i Odjel za matematiku osječkoga Sveučilišta. Vrijedan je milijun 200 tisuća kuna, a u cijelosti je financiran EU sredstvima.

Predstavljajući uređaj, zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš rekla je da riječ o vrhunskoj svjetskoj tehnologiji te da Osijek uređaj dobiva prvi u Hrvatskoj, a zajedno s Novim Sadom, među rijetkim je gradovima koji će ga imati u ovom dijelu Europe. Istaknula je da je osnovna prednost u odnosu na druge uređaje to što će podaci o koncentraciji peludi biti dostupni u stvarnom vremenu jer će se građani, zahvaljujući web platformi odnosno mobilnim aplikacijama, u svakom trenutku moći informirati o koncentraciji alergenih biljaka. To će, kaže, uvelike pridonijeti poboljšanju kvalitete života 15 do 20% građana koji imaju alergijskih problema.

Branko Sikoparija s Insituta BioSense rekao je da će se u idućoj fazi projekta raditi na optimalizaciji i kalibraciji algoritama za identifikaciju peludnih zrna te peludi breze, trava i ambrozije koje najčešće uzrokuju alergiju, a pročelnik Odjela za matematiku Kristijan Sabo izjavio je da će odjel izraditi prognostički model za kratkoročno i dugoročno predviđanje koncentracije peludi.