Suze sv. Lovre gledajte iz izviđačkog kampa

Suze sv. Lovre gledajte iz izviđačkog kampa

Meteorski potok Perzeida u Osijeku će se moći promatrati u noći s 11. na 12. kolovoza u improviziranom kampu članova izviđačke udruge Slavonski hrast postavljenom na Bajeru na Jugu II. Izviđački će kamp biti dostupan od 21 sat.

Uživanja u svemirskom ugođaju biti će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima, najavljuju izviđači. U velikom šatoru biti će organizirana radionica-prezentacija na kojoj će prisutni moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijeta astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice je Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor-asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Radionice počinje u subotu, 11. kolovoza u 22 sata.
Uz jezero Bajer program se nastavlja i u nedjelju, od 9 sati uz brojne radionice i igraonice. "Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru ili pod vedrim nebom preporučujemo vlastitu vreću za spavanje, poneki sendvič i bočicu vode. U svakom slučaju, svi su dobro došli. A vremenske prilike? Odgovor je: «Ništa nam ne može ovaj dan pokvarit´!", poručuju i Slavonskog hrasta.
Tijekom noći s 11. na 12. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina «zvijezda padalica» - Perzeida. Ova neobična pojava kod našeg je naroda poznata i pod nazivom Kiša meteora ili Suze svetog Lovre. Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba.
Programski sadržaji ovog događanja dio su cjelogodišnjih programa-projekata «Izviđačka učionica u prirodi» i «Djeluj pozitivno – nisi sam» koje izviđači Slavonskog hrasta provode uz potporu Grada Osijeka.
20841769_474287379601648_6989184138369212819_n.jpg