Svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo

Svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo

foto: Iva Fijala

Svako peto dijete u Hrvatskoj odrasta u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. SOS Dječje selo Hrvatska provodi kamparnju #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika kako bi osvijestili društvo o problemu siromaštva djece te povećali kvalitetu života djece koja odrastaju u siromaštvu.

U sklopu projekta koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i u Osijeku je održan stručni skup „Za djetinjstvo jednakih prilika“ koji je okupio stručnjake iz područja sociologije, psihologije, prava te školstva i lokalne uprave.

Projekt je pokrenulo SOS Dječje selo Hrvatska jer su kroz mobilne timove SOS Dječjih sela u Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji uvidjeli  da siromašna djeca nemaju jednake šanse, u školi su stigmatizirana, nastavnici očekuju manje znanja od njih, a često im nisu dostupne ni predškolske ustanove. Kampanjom #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, pokušat će utjecati na vidljivost djece koja odrastaju u siromaštvu i na potrebu da se na njihove probleme reagira kao i da im se pristupa na pravi način (počevši od djece, nastavnika, roditelja i institucija).

Snimljen je i videospot koji možete pogledati na linku #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika.