Sve je pod kontrolom epidemiologa

Sve je pod kontrolom epidemiologa

Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1079 osoba, što je 68 više novozaraženih u posljednja 24 sata. Nažalost preminula je još jedna osoba, riječ je o ženi rođenoj 1935. godine, kroničnoj bolesnici, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Ozdravile su 92 osobe, a na respiratoru je njih 39, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.
"U Kliničkoj bolnici Dubrava preminula je osma žrtva zaraze koronavairusom. To je ženska osoba, rođena 1935. godine, koja je ranije bolovala od kroničnih patoloških stanja, kazao je Beroš i ponovno naglasio kako je jedini način sprječavanja širenja infekcije - dosljedno pridržavanje propisanih mjera.
Stožer je objavio kako je obavljeno ukupno 9250 testiranja: 898 u posljednja 24 sata. Kad je riječ o djelatnicima zdravstvenog sustava, oboljelo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 6 ljekarnika i 8 administrativnih djelatnika. U samoizolaciji je 5 djelatnika Hrvatskog crvenog križa. Oboljela su 3 vatrogasca te 9 policajaca.  U samoizolaciji su 93 policijska službenika, a 91 je izašao iz samoizolacije. Pozitivno je 8 djelatnika HV-a, 4 u Litvi i 4 u Hrvatskoj.
Mjere samoizolacije prekršilo 45 lokala
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je policija u posljednja 24 sata zaprimila 86 dojava o kršenju samoizolacije, od čega je u 29 slučajeva utvrđeno kršenje. 
Ukupno su samoizolaciju prekršile 1.053 osobe. Božinović je dodao da su mjere ograničavanja društvenih okupljanja i rada trgovina i uslužnih djelatnosti prekršene u 45 ugostiteljskih lokala. Na području Policijske uprave karlovačke i koprivničko-križevačke je zabilježen po jedan slučaj, a u PU krapinsko-zagorskoj i ličko-senjskoj po dva slučaja. Na području PU varaždinske je zabilježeno šest, dok je na području PU vukovarsko-srijemske i PU zadarske zabilježeno šest slučajeva.
''Na području splitsko-dalmatinske policijske uprave zabilježeno je 14 slučajeva kršenja mjera, međutim posljednjih dana nisu zabilježeni slučajevi kršenja, dok je na području PU zagrebačke zabilježeno ukupno 10 kršenja'', precizirao je.
Beroš se osvrnuo na situaciju u Splitu gdje su se mladi okupljali u kafićima unatoč zabranama, a posebno na kritike koje su došle iz Dalmacije. "Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo", rekao je.

"Uz ritam od 100 tisuća e-propusnica, mjere gube smisao"
Ministar Davor Božinović kaže da je odbijeno više od 4000 zahtjeva za e-propusnice. Dosad ih je izdano 192.262 što je njih oko 100 tisuća dnevno. Upozorio je da će, ukoliko se taj tempo nastavi - epidemiološke mjere izgubiti smisao. Zamolio je da je propusnicu traže oni kojima je zbilja potrebna te naglaso da u sustavu ostaje zabilježeno sve - tko je kome dao propusnicu i zašto.