Sve više onih koji će tužiti državu

Sve više onih koji će tužiti državu

Foto: Dario Vračević

Nakon posjeta premijera Zorana Milanovića županjskoj Posavini povećan je broj onih koji će tužiti državu zbog poplave koja im je uništila domove.

"Ovdje je država zaista solidarno ušla jer je pukao nasip. Da sam stanovnik ovog mjesta, vjerojatno bih tužio državu. Ovo je gesta države u kojoj je država svjesna mogućih propusta države", rekao je Milanović početkom tjedna u Rajevom selu gdje je u svibnju puknuo nasip obnovljen prije samo četiri godine.

Premijerova izjava očito je potaknula nove tužbe protiv države, što je nedugo nakon što je voda prodrla, inicirao i Mladen Đaković. Prikupljeni su potpisi mještana na temelju kojih je podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih osoba, "jer su od 14. do 19. svibnja ove godine propustili pravovremeno postupati prema posebnim mjerama zaštite od poplava, održavati nasip kod Rajeva sela i Račinovaca da bi mogao obraniti to područje od poplave". Zbog toga je, navodi se u kaznenoj prijavi "došlo do prodora (izlijevanja) vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je uzrokovalo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava osobnosti mještana navedenim mjesta, te materijalnu štetu na imovini u navedenim mjestima, sve u ukupnoj visini od najmanje 50 milijuna kuna".

U krug onih koji tuže državu dosada je ušlo 700 obitelji ili 1700 mještana, a Đaković tvrdi da se nakon premijerova "poticaja" javilo novih 50-ak obitelji koje bi podnijele tužbu. "Državno odvjetništvo dobilo je rok od tri mjeseca da pokrene postupak, ali zatražilo je još tri mjeseca, što istječe 15. ili 16. siječnja. Ipak, nakon premijerova "poticaja" javilo nam se još 50-ak obitelji koje bi podnijele tužbu. Prikupljamo podatke o šteti i dajemo punomoći odvjetnicima. Od države dobivamo podatke o šteti na objektima, zemlji, strojevima... na obrascima EU gdje su zapisnici s izračunom štete", izjavio je za "Večernji list" Mladen Đaković.