Svečana sjednica sveučilišnog Senata

Svečana sjednica sveučilišnog Senata

Foto: Željka Živković

Svečanom sjednicom sveučilišnog Senata u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je obilježena 40. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".

Rektor osječkog Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako se ta obljetnica obilježava u godini u kojoj se obilježava i 308. obljetnica visokog školstva u Osijeku te 200. obljetnica rođenja i 110. obljetnica smrti biskupa Strossmayera, čije ime to sveučilište nosi već 25 godina. Podsjetio je kako je ovo jedino hrvatsko Sveučilište stradalo u Domovinskom ratu, s ratnom štetom koja se procjenjuje na 15 milijuna eura te istaknuo kako danas Sveučilište ima 24 sastavnice, među kojima 11 fakulteta, 5 sveučilišnih odjela i Umjetničku akademiju te više od 18 tisuća studenata, koji pohađaju nastavu na 88 sveučilišnih te devet stručnih studija.
11391344_1626378607579327_145364609503649766_n.jpgMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je kako osječko sveučilište ima dugu tradiciju i može odgovoriti izazovima koji su pred nama, a koji su, prije svega, financijske prirode. "Iako sam u novinama pročitao da danas izlazimo iz recesije, put će biti dug. Neki gospodarski pokazatelji su pozitivni, ali moramo biti svjesni da imamo dosta inozemnog duga i da su samo kamate na taj dug otprilike veličine proračuna moga Ministarstva", upozorio je Mornar ocijenivši kako osječko Sveučilište može puno toga napraviti sinergijom znanosti, gospodarstva te državne uprave i lokalne samouprave. Izvor sredstava nije samo državni proračun, već i europski fondovi. Ako se u tome ujedinimo, i više orijentiramo prema tome, mislim da nam ipak slijede bolji dani, ocijenio je ministar Mornar. 
Izaslanik predsjednice Republike i počasni doktor znanosti osječkoga Sveučilišta Vladimir Šeks pozvao je akademsku zajednicu, da zajedno s predsjednicom Republike rade na ostvarivanju stabilnosti političkog sustava. Šeks smatra da se ta stabilnost može ostvariti jedino tako da centri političke moći i znanstvene moći rade na uspostavljanju takvog političkog sustava, koji će obrazovanje i znanost staviti u službu ostvarivanja gospodarskog rasta i svih pretpostavki, koje su nužne da bi se jedno društvo izvuklo iz siromaštva i uspješno raslo.
Predsjednik Rektorskog zbora i rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin kazao je kako se osječko Sveučilište intenzivno razvijalo u proteklih 15 godina, ocijenivši kako jedino Sveučilište može osigurati zapošljavanje i kvalitena radna mjesta te tako zadržati mlade ljude da ostanu u Hrvatskoj. Moramo zadržati koncentaciju intelektualnog i kreativnog kapitala, jer se tako stvara bolji život, rekao je Lučin. 
U sklopu svečanosti dugogodišnjem profesoru i bivšem dekanu osječkog Pravnog fakulteta Zvonimiru Laucu uručeno je počasno zvanje profesora emeritusa osječkoga Sveučilišta.
sveuciliste-svecana-sjednica.jpg

Izvještaj Željke Živković za Dnevnik Radio Osijeka