Svečani doček za braću Lončarić

Svečani doček za braću Lončarić

Svečani doček pripremljen je u utorak navečer u osječkom Veslačkom klubu Iktusu za juniorske svjetske prvake u dvojcu bez kormilara - blizance Antona i Patrika Lončarića, koji su ujedno proslavili i 17. rođendan.

Stotinjak članova Veslačkog kluba Iktusa, prijatelja i rodbine organiziralo je svečani doček zlatnom dvojcu bez kormilara. Antonu i Patriku Lončariću koji su u nedjelju osvojili zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi. Iako je tri dana prošlo od velike pobjede dojmovi se mladim veslačima još nisu slegnuli: "Osim prolaska kroz cilj najsnažniji su dojmovi kada smo primili medalje, gledali Hrvatski zastavu kako se podiže na najviši stjeg i slušali himnu Hrvatske", rekao je Patrik, a Anton dodao kako je to zaista nevjerojatan osjećaj i sreća postići takav uspjeh sa 17 godina: "Užasno sam sretan jer smo nakon sedmog mjesta u Europi uspjeli i psihički napredovati i pokazati koliko vrijedimo", rekao je Anton.

Njihov trener Krešimir Ižaković također je prepun dojmova, a kaže kako kroz 31 godinu, koliko je u veslanju, nije radio s takvim talentima i kako nije nikada vidio takvu završnicu finalne utrke u kojoj su pretekli europske prvake Rumunje: "Kada su nosili čamac u očima im se vidjelo da ovi moraju, što bi se reklo, držat gaće jer će ih Lončarići poderati ko budala šešir", našalio se Ižaković.

151017_6d35b535f5aa63397250.jpg A da se postignu takvi rezultati potrebno je zaista puno rada, što je posvjedočio i njihov otac Davor: "Supruga i ja smo ih u proteklih 5 tjedana vidjeli samo dan dva, tako da se veselim zajedničkom odmoru sljedećih dana jer nismo zajedno proveli ni prošlo, a čini mi se ni pretprošlo ljeto. Nadam se samo kako će ovaj njihov uspjeh pridonijeti da se popravi stanje u klubu jer uvjeti u kojima rade su katastrofalni. Zaista je šteta da u takvim uvjetima treniraju djeca, u takvom klubu i u gradu koji ima stogodišnju tradiciju veslanja", rekao je otac Davor. Podsjetimo kako u klubu ne postoji niti adekvatan čamac za svjetske prvake, pa su ovaj uspjeh ostvarili u čamcu posuđenom od braće Sinković.

Na svečanom su dočeku Anton i Patrik Lončarić proslavili 17. rođendan, a posebno je ponosna na njihovo ostvarenje majka Angelina: "Kad se samo sjetim na današnji dan prije 17 godina koliko su mali bili. Rodili su se u 3 sata i 30 minuta kao nedonoščad i imali su samo po dva i pol kilograma. A vidite ih danas. Jednostavno ne mogu vjerovati da su toliko veliki i odrasli ljudi i da su napravili toliki uspjeh."

Uz njih su, u njihovom Veslačkom klubu Iktusu, u utorak su navečer dočekani i Ivan-Ante Grgić, koji je osvojio 4. mjesto u četvercu bez kormilara te Arija Cvitanović koja je zauzela 15. mjesto, te njihov trener Krešimir Ižaković. Slavlju su se priključili Osječko-baranjski dožupan Petar Lagator i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja im je uručila nagradu Grada Osijeka u iznosu od 20.000 kuna.

 

 

Lončarići + Ižaković

Angelina Lončarić

Davor Lončarić