Svečano otvorena 54. Iločka berba grožđa

Svečano otvorena 54. Iločka berba grožđa Svečano otvorena 54. Iločka berba grožđa
Mladen Papak Mladen Papak
Domagoj Buhač Domagoj Buhač

foto: D. Lončarić

Prigodnom je svečanošću u iločkoj tvrđavi otvorena sinoć 54. Iločka berba grožđa. Riječ je o zabavnoj manifestaciji duge tradicije kojom se simbolički obilježava početak berbe u vinogradima na jednoj od naših najpoznatijih vinskih lokacija.

Manifestacija je to posvećena Iloku i njegovu bogatstvu i nasljeđu. Tjedan dana stanovnici Iloka i okolice, ali i posjetitelji iz svih krajeva Lijepe naše i inozemstva, imaju priliku uživati u plesovima, radionicama, natjecanjima, hrani i piću koji su, ako ne u potpunosti tradicijski, onda dobrim dijelom povezani s iločkom tradicijom, po kojima je Ilok nadaleko poznat, i uvjeriti se da za to postoji opravdan razlog.

Središnji program ovogodišnje Iločke berbe grožđa održava se ovog vikenda.

U atriju Palače Odescalchi organiziran je domjenak za uzvanike iz ministarstava, Županije i kulturnih ustanova. U Staroj gradskoj jezgri Športsko-ribolovna udruga „Šaran“ Ilok posjetiteljima je posluživala fiš i prženu ribu, a u suvenirnici Staroga podruma moglo se kupiti grožđe i osam vrsta traminca po promotivnim cijenama.

Nakon svečanog programa organiziran je vatromet, a publiku je potom zabavljao Ivan Zak.  

Manifestaciju je posjetila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je čestitala iločkim vinarima na brojnim nagradama koje su osvojili na ocjenjivanjima vina te zahvalila svima što sudjeluju u očuvanju i nadogradnji tradicije i proizvode najbolja hrvatska vina. Podsjetila je kako putem programa ruralnog razvoja država ulaže značajna sredstva u vinogradarstvo  i vinarstvo, a putem vinske omotnice ugovoreno je više desetaka projekata ulaganja u vinarije i restrukturiranje vinograda. U to je u posljednjih pet godina bilo uloženo 48 milijuna kuna iz državnoga proračuna, a projekti su ukupno bili vrijedni 60 milijuna kuna na području Iloka. U vrijeme krize, koja je posebno teško pogodila vinare, dobili su pomoć od 11 milijuna kuna, rekla je ministrica Vučković. Mjerama ruralnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj godina tijekom posljednjih sedam godina  ugovoreni su projekti vrijedni 1,2 milijarde kuna, a korisnicima je isplaćeno više od 900 milijuna kuna. "Taj se iznos s izravnim plaćanjima i potporama penje na tri milijarde kuna", rekla je ministrica poljoprivrede. 

Dvojica poznatih iločkih vinara, Mladen Papak i Domagoj Buhač uskoro kreću s berbom prvih sorti grožđa. Očekuju dobre rezultate jer je grožđe u njihovim vinogradima iznimne kavalitete, a nadaju se kako će ih sljedećih mjesec dana poslužiti i dobro vrijeme. Obojica kažu kako su se zalihe vina u dobroj turističkoj sezoni bitno smanjile, kao i gubici nastali zbog koronakrize tako da su podrumi spremni za prijem novih količina grožđa i odličnih vina. 

Više poslušajte u snimljenoj reportaži. 

U nedjelju, 4. rujna, program počinje u 7 sati sportskim događanjem – kupom u udičarenju za kadete i kadetkinje koji organizira Športsko-ribolovna udruga „Šaran“ Ilok. Od 19 sati u Staroj gradskoj jezgri Lovačka udruga „Srndać“ Ilok posjetiteljima će posluživati čobanac, uz donaciju. Kao i dan prije, u suvenirnici Starog podruma moći će se kupiti grožđe i osam vrsta traminca po promotivnim cijenama. Uoči početka središnjeg dijela programa ovogodišnje Iločke berbe grožđa, koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji počinje u 20,30 na ljetnoj pozornici, vlakić Traminac Express vozit će kroz grad određenom rutom. U Starom podrumu organizirana je ponuda autohtonih eno-gastro delicija, uz DJ-a, s početkom u 19 sati.

Iločka berba grožđa