Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni

foto: Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom 'Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja' u Vinkovcima su svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni, naša najznačajnija manifestacija tradicijske kulture, a na svečanosti na Trgu bana Josipa Šokčevića bio je i premijer Andrej Plenković.

'Dobro došli na Vinkovačke jeseni koje iz godine u godinu grad Vinkovce ističu kao centar tradicijske kulture', kazao je u pozdravnom govoru vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i istaknuo da Vinkovačke jeseni žele poslati poruku zajedništva hrvatskog naroda. 

Manifestaciju je otvorenom proglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković poručivši kako Vinkovačke jeseni nude mogućnosti uživanja u hrvatskom tradicijskom folkloru i očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

'Drago mi je da smo kao Vlada još jednom podržali Vinkovačke jeseni i to ćemo činiti i u budućnosti',  rekao je Plenković  te istaknuo  kako se geslo ovogodišnje manifestacije 'Te tri drage riječi' uklapaju u nastojanja koje Vlada čini kroz projekt Slavonija, Srijem i Baranja.

Među brojnim posjetiteljima nazočnih programu nalazili su i izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora Luka Burilović i Tomislav Čuljak, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te niz drugih uglednika, među kojima i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

54. Vinkovačke jeseni održavaju se od 13. do 22. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Pored svečanosti otvorenja, nasjpektakularnija i najsposjećenija priredba održava se u nedjelju, posljednjeg dana trajanja manifestacije kada će ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu proći oko 4.500 članova sedamdesetak folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Nakon svečanosti otvorenja na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni održana je Etno revija Kulturnog centra Gatalinka iz Vinkovaca, a u Lovačkom domu Kunjevci nedaleko od Vinkovaca svečanost otvorenja nastavljena je tradicionalnim 'Šokačkim divanima'.