Svečano otvoreno Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku

Svečano otvoreno Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku Svečano otvoreno Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku
Uroš Kačavenda (foto: Krunoslav Inhof / HRT) Uroš Kačavenda (foto: Krunoslav Inhof / HRT)
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

U nedjelju navečer svečano je otvoreno Europsko prvenstvo u streljaštvu koje je u Osijeku okupilo gotovo 600 natjecatelja iz 47 zemalja. U dvorani Gradski vrt najbolji europski strijelci u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji nastupiti će do 25. ožujka.

Osijek je četvrti put dobio priliku organizirati ovo veliko sportsko natjecanje. Nakon tri dosadašnja izdanja (1985., 2009. i 2013. godine) vrh Europske streljačke federacije ponovo je odlučio Osijeku dati povjerenje za organizaciju. Prethodna tri natjecanja održana su na Streljani Pampas, dok je ovo prvo prvenstvo upriličeno u dvorani Gradski vrt, koja je posljednjih godina već bila mjesto raznih streljačkih natjecanja (Svjetski kup za osobe s invaliditetom, Europska liga mladih, Grand Prix Osijeka).

Natjecanje u Osijeku ujedno je premijerno u kojem se finala u seniorskoj konkurenciji neće, kao što je to bila praksa do sada, održavati neposredno nakon kvalifikacija već su prvi put premještena na završne dane natjecanja.

Sudionici će se natjecati u ukupno devet disciplina: po osam zajedničkih za seniore i seniorke te juniore i juniorke, uz jednu disciplinu kombiniranog nastupa seniora/ki i juniora/ki. Ukupno će se podijeliti 29 kompleta medalja: 10 metara zračna puška, 10 metara zračni pištolj te 10 metara pokretne mete za pušku (sve pojedinačno i ekipo), mješovite ekipne discipline 10m zračni pištolj i puška te mješovito ekipno pokretne mete (seniori/juniori).

Hrvatska reprezentacija nastupit će s 24 natjecatelja, a najviše pozornosti i ove će godine u Osijeku imati olimpijci koji su već ostvarili normu za Olimpijske igre poput Snježane Pejčić, Petra Gorše i Mirana Maričića. Od domaćih snaga u seniorskoj konkurenciji nastupit će Uroš Kačavenda koji se nada, kako je istaknuo, finalu u zračnom pištolju. Od domaćih strijelaca, članovi Građanskog streljačkog društva Osijek u najvećem će broju nastupiti u juniorskoj konkurenciji i to: Borna Butković, Leon Luka Ćelić i Filip Zadravec, Marijana Matea Štrbac.